Másként meg nagyon is vidám az iskola

Csodálkozás, érdeklődés, folyamatos aktivitás, intenzív jelenlét – a héten zajló iskola másként program keretében a diákok az oktatás-nevelés egy teljesen más arcát ismerik meg. A gyergyószentmiklósi múzeum például 12 különféle programot kínált a gyerekek számára.

Egymásnak adják a kilincset a gyerekek a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban: az iskola másként program keretében közel ezer iskolás jelentkezett be a foglalkozásokra, nem csupán Gyergyószentmiklósról, de a környező falvakból is. Naponta 10-15 osztály jelent meg a délelőtti foglalkozásokon, összesen közel ezren jelentkeztek az öt nap programjaira.

Lovagoltak, akadálypályán bizonyították bátorságukat, a játszóházban az Éltető víz kiállítás keretében a vízzel való fizikai kísérletek és interaktív játékon, valamint néprajzi- és ásványkiállításon vettek részt. A múzeum szakemberei az elméleti jellegű szakágakat interaktív feladatokkal, mesemondással, vetítéssel egészítették ki.

Rendkívül népszerűek voltak azok a programok, amelyeket különféle gyergyószentmiklósi egyesületek közreműködésével szerveztek a múzeum udvarán. A Gyilkostó Adventure Egyesület az akadálypályát ismertette meg a gyerekekkel, a bátorságpróba izgalmait kivétel nélkül minden gyereke kiállta.

Az Állatbarát Lovas kert jóvoltából a lovakkal és a lovaglással ismerkedhettek a gyerekek, közelről csodálhatták meg a négylábú patásokat.

A Csabafiak Egyesülete az íjazás rejtelmeibe avatta be a kíváncsi gyerekeket, mindenki kézbe vehette és kipróbálhatta a magyarok által oly célirányosnak tartott harci eszközt. Gyergyószentmiklóson a Városi Könyvtár és a Figura Stúdió Színház is bekapcsolódott a programba, de több osztály szervezett tanulmányi kirándulást más településre, különböző sportokat próbáltak ki a gyerekek, valamint ahol lehetőség volt rá, ott gyárakat is meglátogattak, elfeledett szakmákba pillantottak bele.

A rendhagyó tanórák, a diákok javaslatainak figyelembevételével megszervezett különleges programok szerint zajló oktatást idén harmadik alkalommal szervezik meg. Lényege, hogy minden tanintézmény egy különleges programot állít össze, és olyan tevékenységeket szervez azon a héten, amelyek nem kimondottan egy adott tantárgyhoz kapcsolódnak, hanem interdiszciplinárisak, multidiszciplinárisak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?