A Maros Művészegyüttesnél is lehet „másként” iskolába járni

Népviselet-kiállítással, előadással és gyerek-táncházzal várja a hét során az iskolásokat a Maros Művészegyüttes. Az Iskola másként programsorozat keretében kedd délelőtt került sor a rendezvény megnyitójára.

Naponta 700, egész héten 3500 gyerek fogadására készült fel a Művészegyüttes, illetve a vidéki előadásaikat további 2000-2500 gyerek fogja megtekinteni – mondta a maszol.ro-nak Barabási Csaba Attila igazgató. A Maros Művészegyüttes kövesdombi székházának előcsarnokában népviseletekből nyílt kiállítás, amely Erdély minden tájegységét bemutatja, egyedi módon Európában. Az igazgató elmondta, sehol Európa-szerte nem látott még ilyen gazdag népviselet-gyűjteményt, mint amivel az együttes büszkélkedhet.

A megnyitón jelen volt Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes is, aki az aktív pihenésről, az Iskola másként program jelentőségéről, hagyományőrzésről beszélt.

A kiállított ruhák között pál-pataki viselet, felcsíki, vajdaszentiványi, nyárádselyei, kalotaszegi, gyímesi látható többek közt, de a román, cigány és erdélyi szász viseletek sem hiányoznak.

A kiállításmegnyitót követően a Liviu Rebreanu és Gheorghe Șincai általános iskolákból érkezett tanulók a Mátyás király álruhái című táncos-zenés mesedarabot nézték meg, majd gyerek-táncházban vettek részt.  Ez alkalommal a hagyományos népi hangszerekkel is megismerkedhettek, illetve az együttes próbatermébe is benézhettek.

A művészegyüttes a héten naponta két előadással várja a magyar és román gyerekeket, összesen húsz alkalommal lép színpadra Marosvásárhelyen, Ludason és Segesváron is.

Kapcsolódók

Kimaradt?