Bábokat simogatnak és időben utaznak a nagyváradi gyerekek

Több mint ezer gyerek vesz részt a Lilliput Társulat bábelőadásain az Iskola másként program keretében ezen a héten, tájékoztatott Daróczi Réka, a társulat irodalmi titkára.

Az előadások mellett bábsimogatásra is sor kerül. A közel egy órás programon Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója kalauzolja a látogatókat. A bábsimogató egy rövid ismertetővel kezdődik a bábszínházról, bábjátszásról, majd a diákok végigsétálnak a műhelytől a padláson keresztül a színpadig a bábszínház minden zegzugán. A program legfontosabb momentuma természetesen a bábokkal való ismerkedés, azok mozgatása. Daróczi Rékától azt is megtudtuk, hogy az idő rövidsége miatt ezen a héten a bábsimogatásra csak előre egyeztetett csoportoknak van lehetősége, de továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését, akik későbbi időpontokban ismerkedhetnek meg a bábszínházzal, bábozással.

A héten minden nap három előadással várják a nézőket, az óvódásoknak, a kisiskolásoknak és a középiskolásoknak is van ajánlatuk.

A legkisebbeknek egy afrikai mese alapján, Dió Zoltán által írt és rendezett Bolondok falva című előadást, a kisiskolásoknak Arany János Toldi című elbeszélő költeményét, a középiskolásoknak pedig a Weöres Sándor verseiből Regélő címmel összeállított zenés produkciójukat ajánlják.

A Szigligeti Színházban április 9-én, szerdán 11 órától a Kaviár és lencse című zenés vígjátékot, jegyek még kaphatók tíz lejes egységáron. A Regina Maria Színház pedig mintegy kétezer diákra számít a nekik szervezett bábelőadásokon a  hét folyamán.

A Körösvidéki Múzeum volt székhelyén, a római katolikus püspöki palotában interaktív kiállítással várják a gyermekeket, ezt már április 3-án megnyitották. A múzeum természetrajzi részlegének szervezésében a Bihar megyei, tasádfői Natura 2000-es területeken tehetnek „időutazást” a terület egykori élővilágát bemutató leletek segítségével.  A belépődíj felnőtteknek négy, gyerekeknek két lej, az iskolai csoportok ingyenes tárlatvezetést is kérhettek.

Toronyba másztak a gyerekek

Az Iskola másként program keretében hétfőn 125 nagyváradi, berettyószéplaki és Tîrgu Jiu-i diák látogatta meg a nagyváradi városháza tornyát és a helyi rendőrséget, valamint további 900 látogatót jegyeztek elő.

A váradi városháza a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítványon keresztül kapcsolódik be a programba, és a helyi rendőrség is csatlakozott az akcióhoz.

A diákok egy lejért megnézhetik a városháza tornyát, megmutatják nekik a toronyóra szerkezetét és írásos üzenetet is hagyhatnak egy erre  célra elkészített urnában.

A helyi rendőrségnél annak tevékenységével, logisztikájával ismerkedhetnek meg a tanulók.

Gyermekeket láttak vendégül tegnap a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség kirendeltségeinél is, az intézmény a Bihar megyei Tanfelügyelősségel közösen vesz rész a tanügyminisztérium által meghirdetett programban. Hétfőn összesen 1480 gyermek fordult meg a  különféle műhelymunkákon,  többek között megtanulhatták, hogyan nyújtsanak elsősegélyt kisebb sérülések, például égések, vágások esetén, de megismerkedhettek a tűzoltók munkájával is és szó esett arról is, hogyan viselkedjenek vészhelyzetben.

Kimaradt?