Elkezdődött az Iskola másként oktatási hét

Intézmény-látogatások, kézműves- és sporttevékenységek, nyelvhasználati akciók, kirándulások zajlanak országszerte az Iskola másként hét keretében, így Háromszéken is.

Hétfőtől a tanulók kiszabadulnak az iskolapadból, az utcákat ellepték a város- vagy intézménylátogatásra igyekvő diákcsoportok. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kedd és péntek között lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy ingyenesen kipróbálják a sugásfürdői erdei kalandparkot, illetve a műfalmászást. Az Iskola másként hetet a tavaszi vakáció követi, a gyerekek április 19. és 21. között lesznek tavaszi szüneten.

Élmények a kalandparkban

A sugásfürdői műfal 12 méter magas és 9 méter széles, a mászófelület 250 négyzetméteres, a 16 útvonal több mint 450 fogást tartalmaz. A pályát kezdők is kipróbálhatják.

Az erdei kalandpark tíz elemet tartalmaz, különböző nehézségi fokozatokkal. Az önkormányzat felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy a torlódások elkerülése végett előzetes bejelentkezés szükséges a 0267-316365-ös telefonszámon. A helyi közszállítási vállalat autóbuszjáratot indít naponta 10 órakor Sugásfürdőre, az Erzsébet parki megállóból, visszafele 13 órakor indul autóbusz.

Szavatolt nyelvi jogok az iskolában

Az Iskola másként héten nyelvhasználati jogokról tájékoztat a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat.  Az Ébresztő óra nevű program keretében ezen a héten diákokkal és tanárokkal beszélgetnek kétnyelvűségről, nyelvhasználati jogokról. Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője szerint a program elsősorban a Székelyföldön élő magyar ajkú tanulóknak és oktatóknak szól, akik számára nagyon fontos, hogy már a középiskola keretei között megismerkedjenek a törvények által biztosított nyelvi jogokkal.

„Az a célunk, hogy már ebben a korban tudatosuljon a diákokban, hogy az anyanyelv használata nem járhat semmilyen hátrányos következménnyel" - fogalmazott Markó Attila. Az Ébresztő óra program keretén belül Markó Attila és a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársai több háromszéki és brassói iskolában találkoznak XI. és XII-es diákokkal, és ösztönzik arra, hogy éljenek a törvény adta jogaikkal nemcsak az oktatási intézmények kapuin belül, hanem a későbbiekben az élet más területein is.

Szerdán 10 órától a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjaival, 12:30–tól pedig Baróton, a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákjaival beszélgetnek el. Csütörtökön a sepsiszentgyörgyi és a brassói iskolákban tartanak felvilágosítást, 9 órától a Székely Mikó Kollégiumban, 11 órától a Mikes Kelemen Kollégiumban, 13-tól pedig az Áprily Lajos Általános Iskolában.

Iskola a bábszínházban

Az Iskola másként hétre előadás sorozattal készült a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház is, amely szervezett csoportoknak játssza ezen a héten naponta 10, 12 és 18 órától A Szegény ember királyságát, a Mátyás királlyá koronázását illetve Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? című előadását.

Bemutatkoznak a közbiztonságért felelős intézmények is

Emellett gyerekeket fogad a rendőrség, csendőrség a tűzoltóság is, amelyek bemutatják felszereléseiket, és bűnmegelőzési előadásokat, sportvetélkedőket szerveznek diákoknak.

Kimaradt?