A NASA is készül a csütörtöki napéjegyenlőségre

Idén március 20-ra, csütörtökre esik a tavaszi napéjegyenlőség. Ilyenkor egy égitest mindkét féltekéjén ugyanolyan hosszú a nappal és az éjszaka. A Nap 90 fokos szögben delel az Egyenlítő fölött, így a nappal és az éjszaka ugyanannyi ideig tart mindenhol.

A napéjegyenlőség olyan látványos, hogy a NASA is ezt választotta a nap képének – pontosabban egy, a folyamatot bemutató videót. A filmet a Meteosat műhold infravörös kamerájával készítették; ezen jól látható, hogy a nappal és az éjszaka függőleges választóvonala ilyenkor összeköti az Északi- és Déli-sarkot.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LUW51lvIFjg

A Föld mozgásának eltérései miatt ebben az évszázadban 2011 volt az utolsó olyan év, amikor a napéjegyenlőség március 21-re esett. 2012 ugyanis már szökőév volt, és akkor március 20. volt a napéjegyenlőség időpontja.

Mivel 365 napos évek jönnek, a napéjegyenlőség időpontja tovább tolódik. 2015-ben március 20-án, valamivel éjfél előtt köszönt be a csillagászati tavasz. Viszont, mivel 2016 ismét szökőév lesz, a napéjegyenlőség március 20-ra csúszik vissza. Ez így fog menni 2048-ig; akkor már március 19-én beköszönt a tavasz. Legközelebb 2102-ben esik 21-re a napéjegyenlőség.

Kimaradt?