MOL Románia: gyermekgyógyítást segítő vállalkozás

Gyógyító földi menyország, Ayres terápia és gyermekpszichodráma, Tánccal a túlsúlyosság ellen, Tánc által fejlődünk – ez csak néhány azokból a projektekből, melyek által a Közösségért Alapítvány és a Mol Románia Gyergymekgyógyító programja segítséget nyújtott a fogyatékkal élő, a krónikus betegségben szenvedő, vagy a hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyerekek számára.

A legutóbbi kiírás egyik nyertese, a Dr. Gh. Preda Pszichiátriai Kórház Egyesülete az alapítványhoz benyújtott pályázat eredményeként 15.000 lejes támogatáshoz jutott.

Társadalmi igényre vállalkozói válasz

Gyakorlatilag egy szimbiózisról van szó, amelynek azonban elsősorban az anyagi része látványos: a fogyatékkal élők közössége kifejezi abbéli igényét, hogy szeretne a lehetőségekhez mérten, az adott körülmények között teljes értékű emberként élni, és ez az igény találkozik egy cégnek, egy civil szervezetnek a segítőkészségével, a támogatás felajánlásával – mutat rá András Imre, a Közösségért Alapítvány ügyvezetője.  

„Természetesen a vállalkozói szféra nem tudja megoldani az ország fogyatékkal élőinek a problémáit, de segíti, hogy rugalmasan viszonyuljanak a kihívásokhoz és megfelelő állóképességel legyenek felvértezve ellenük. Tehát a mentálhigiénés igényekre, mint a társadalmi rugalmasságra és ellenállóképességre válaszolunk a támogatás által” – fogalmazza meg a maszol.ro-nak az ügyvezető.

A pályázat révén olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat szerveznek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára. Egy pályázó legtöbb 20 ezer lej értékben kaphat előfinanszírozást. 

Valóság és statisztika

Az igény nagyon egyszerű, gyakorlatias és az adott körülmények között akár ijesztő is lehetne. Amennyiben a statisztikai adatok a valóságot tükrözik, el kell hinnünk, hogy ebben a pillanatban a sérült gyerekeknek a fele sem részesül megfelelő ellátásban vagy támogatásban.

Nem egyedi jelenség, hogy egy mozgásképtelen gyerek egész napra otthon marad egyedül, kiszolgáltatottan a körülményeknek. Ezen a helyzeten tud változtatni egy rugalmasabb vállalkozói szféra, elsősorban azáltal, hogy szakemberek foglalkoztatásával hasznos és hangulatos tevékenységekbe vonja be a fogyatékkal élő gyerekeket. A MOL Gyermekgyógyító program ahol megfelelő szakmai fogadóféllel találkozik, ott összehasonlíthatatlanul jobb körülmények adódnak a fogyatékos gyerekek számára, mutat rá András Imre.

Széplelkű segítségnyújtás

A Mol Gyermekgygyító program öt éve indult, ezalatt az idő alatt a Közösségért Alapítvány rendkívül sok tapasztalatra tett szert. „A legcsodálatosabb felismerés, hogy széplelkű emberekkel dolgozunk együtt, akik képesek arra, hogy egy sérült gyermek foglalkoztatása során mosolyt varázsoljanak az arcokra, felébresszenek leleket, ezáltal jó hangulatot teremtsenek nem csupán a gyerekek életében, de a családjuk és a szűkebb közösségük körében is.

Csupán annyi kell hozzá, hogy akik sérült gyereket nevelnek és látják, hogy az állami szervekkel nem jutnak messzire,fogalmazzák meg igényüket, tegyenek is érte. A vállalkozói szférának pedig csak segíteni kell, hogy ez az igény megvalósuljon” – értékelte a szakmai munkát az alapítvány ügyvezetője.

Öt éves működése alatt a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia Gyermekgyógyító program 90 pályázatot támogatott. 2013-ban 150 benyújtott pályázatból 18 lett nyertes, a megítélt 300 000 lej 692 gyerek számára jelentett segítségnyújtást. 

Kapcsolódók

Kimaradt?