OCCRP: az év korrupt emberei a romániai honatyák

Az oknyomozó riportereket tömörítő nemzetközi szervezet, az OCCRP (Organized Crime and Corruption Project) minden évben elismeri azok munkáját, akik erőt és energiát nem kímélve fáradoznak a korrupció és a bűnözés népszerűsítésén. Ebben az évben a román parlament kapta ezt az elismerést – írja az atlatszo.blog.hu.

A portál felidézi: 2013 decemberében a román országgyűlés a büntetőtörvénykönyv olyan módosításait fogadta el, amelyek lehetővé teszik, hogy a parlamenti képviselők és más, választott kormányzati vezetők mentesüljenek a korrupciós vizsgálatok alól. A módosítás kimondja, hogy a román elnök, a szenátorok, a jogászok és az alsóház tagjai nem minősülnek köztisztviselőnek. Éppen ezért nem indíthatnak eljárást ellenük zsarolás, hivatali visszaélés, összeférhetetlenség miatt és más, korrupcióval kapcsolatos ügyekben.

„A román parlament új szintre emelte a korrupciót azzal, hogy legálissá tette azt. Hogy miért pont most? Mert tudják, mit csinálnak, és tudják, hogy amit csinálnak, az nem jó” – mondta az OCCRP munkatársa, Drew Sullivan. A román ügyészség álláspontja szerint az elfogadott módosítás szöges ellentétben áll azokkal a nemzetközi egyezményekkel, amelyet Románia is elfogadott, például az Európai Bizottság 2002-es korrupciót érintő rendelkezéseivel és egy 2004-es ENSZ-egyezménnyel.

Minden évben 140 újságírója szavaz az OCCRP év emberére, a 2012-es szavazás nyertese Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev volt, akinek a családja jogszerűtlenül szerzett részesedést az olajnagyhatalomnak számító ország számos állami üzletében.

A 2006-ban alapított OCCRP 19, részben nonprofit oknyomozó központ és újságírók százainak díjnyertes konzorciuma. A tagok Európában és Közép-Ázsiában dolgoznak, de az OCCRP Észak-Afrikában és Latin-Amerikában is indít határokon átívelő programokat, amelyek során szervezett bűnözésről, korrupcióról és az új technológiákról készítenek jelentéseket. Az OCCRP működését az Open Society Foundation , az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal és más donorok támogatják. 2013-ban az OCCRP öt nemzetközi díjat nyert meg, vagy volt jelölt, ilyen volt a Global Shining Light Award vagy az oknyomozó újságíróknak kiírt Daniel Pearl-díj.

Kimaradt?