Erdmagyar zsebekhez és igényekhez igazított magániskola

A legmódosabb szülőknek is csak mintegy harmadát (450 lejt) kell havonta kifizetniük tandíjként a Talentum Református Iskolában annak, amit például az ugyancsak magániskolaként működő Transilvania College kér (1199 lej) a gyerekeiket előkészítő osztályba adó szülőktől. Ugyanakkor a differeciált tandíjrendszernek köszönhetően szerényebb anyagi körülmények között élő családok is megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy magániskolába írassák csemetéjüket, hiszen szerződéskötéskor az egy főre eső jövedelmet veszik figyelembe. Így például a családtagonként havi 400 lejnél kevesebből élők ingyenesen járathatják gyereküket a délután 1 óráig tartó rövid programos iskolában és a 16 óráig tartó hosszú programért is csak 50 lejt kell havonta fizetnük. Összesen tíz jövedelemszintet állapított meg  az iskola vezetősége, ezek függvényében kell a szülőknek hozzájárulniuk a Talentum Református Iskola fenntartásához. „Nem szeretnénk olyan iskola lenni, ahol reggel csak dzsippekből szállnak ki a gyerekek” – magyarázta Tordai-Soós Kata, a kolozsvári ferences-rendi kolostorban működő intézmény igazgatója a szombaton megszervezett nyílt napra eljött szülőknek. Mivel az alaptandíjon kívül még egy sor egyéb – amúgy más iskolákban is elkért – díjat (havi 10 lej osztálypénz, félévente 60 lej fejlesztési eszközök beszerzésére, 10 lej tisztálkodószerekre, 3-4 lej a különböző foglalkozásokra, napi 9 lej ebédre) is kell fizetniük a szülőknek a végösszeg elég komoly summává dagad.

De lássuk, hogy pénzükért mit is kapnak a gyerekek. Először is egy rendkívül befogadó, családias hangulatú iskolát, ahonnan – a gyerekeiket ide járató szülők elmondása szerint – a kis nebulók a nap végén haza se akarnak menni. A volt zenelíceum termeit átvevő intézményből süt a szeretet, néha talán – ha lehet ilyen mondani – túl sok van belőle. Nem másért, de az iskola falain kívül a gyerekekre nem mindig ez vár.

Amúgy a Montessori elvek mentén szervezkedő tanintézményben „igények és lehetőségek” szerint tanulnak a gyerekek: a jobb képességűektől többet, a gyegébbektől pedig a lemaradás behozását várják el. Már a kezdetektől önálló munkára ösztönzik, gondolkodni és a problémák megoldására tanítják meg őket. Ebből kaptak ízelítőt a nyílt napok alkalmával az érdeklődők, amikor a jelenlegi előkészítő osztályosok – alig négy hónappal az iskola elkezdése után – képesek voltak több mint egy félórán keresztül, az őket körülvevő idegenekről megfeledkezve, egyénileg dolgozni a tanítónénitől kapott Montessori eszközökkel.

A rövid mintaóra utáni beszélgetésen Tordai-Soós Kata igazgatónő válaszolgatott az érdeklődő szülők kérdéseire, miközben a gyerekek átvonultak egy szomszédos terembe Monyó-meséket hallgatni Gergely Edótól. Megtudhattuk, hogy ebben az iskolában nem támogatják a gyerekek egymás elleni versenyeztetését, hiszen mindenkinek a saját ritmusában és képességeihez mérten kell haladnia. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az utóbbi időben az iskola egyre gyakrabban „mutatja meg magát” különböző versenyeken, hiszen vannak gyerekek, akik igénylik azt, hogy tudásukat, tehetségüket összemérjék másokkal.

A ferences-rendi kolostor folyamatban levő felújítási munkálatai miatt elképzelhető, hogy az intézménynek ősztől költöznie kell, de nem túl messzire. A református egyház nemrég kapta vissza a volt Erdészeti Líceum Horea úti épületét, ami „tágasabb, jobb külső körülményeket biztosító ingatlan” – nyugatta meg a szülőket az igazgató. Mint mondta, a kérdés február-március folyamán dől el, akkor már tudni fogják, hogy a 2014-2015-ös tanévet hol kezdik.

Választ kaptunk arra, a városban terjedő rosszindulatú híresztelésre is, miszerint a Talentum iskolába „problémás gyerekek” járnak. Tordai-Soós szerint a gyógypedagógusok felismerve azt, hogy az állami iskolák keretei között a speciális igényekkel rendelkező gyerekek nem kapják meg a kellő odafigyelést, a montessori iskola felé irányítják a szülőket. Ez a tanács végül - „jóakaróknak” hála – úgy került ki a világba, hogy ide „normális” gyereket nem érdemes beiratni. „Valóban vannak nálunk diszlexiás, diszgráfiás, alacsony értelmi fejlettségi szinten levő gyerekek, hiszen valljuk azt, hogy a gyerekeknek meg kell ismerkedniük a mássággal, türelemmel és segítőkészséggel kell egymás felé fordulniuk. Ugyanakkor vigyázunk arra is, hogy az arányok ne tolódjanak el, egy húsz fős osztályban legfejlebb 1-2 ’problémás’ gyerek van” – magyarázta az igazgató.  

Beiratkozni jövő márciustól lehet majd, de az iskola már most várja azoknak a szülőknek a jeletkezését, akik szeretnék előjegyeztetni gyereküket.

Kimaradt?