Ostromállapotot hirdettek a hatóságok Pungești-en

Különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be a hatóságok vasárnap a Vaslui megyei Pungești községben, ahol aznap kiújultak a tiltakozások, miután az amerikai Chevron bejelentette: folytatja a palagáz-kitermelésre irányuló tevékenységét a térségben.

Az olajvállalat egy napos szünet után folytatja a próbafúrásait. Szombaton kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét a helyiek tiltakozására. A tüntetők ugyanis áttörték a próbafúrások helyszínét körülvevő kerítést, amit a csendőrök kíméletlenül megtoroltak: erőszakot is alkalmaztak, több tiltakozót előállítottak.

A különleges biztonsági intézkedések azt jelentik, hogy lezárták a kitermelés helyszínére vezető utat, illetve a Vaslui-t Pungești-tel összekötő úton is ellenőrzéseket tartanak. Emellett precedens nélküli módon a csendőrök mindenkit megmotoznak a helyiek közül, aki kilép az utcára. „Minden sarkon egy csendőr áll. Nem is léphetünk ki a házból, ha nem mondjuk el, hová megyünk” – mondta egy helybéli az Agerpresnek.

A bákói csendőrség szóvivője szerint a rendkívüli intézkedést a pungești-iek erőszakos megnyilvánulásai indokolják. „Parancsunk van arra, hogy határozottan fellépjünk a társadalomellenes cselekedetek ellen és biztosítsuk a nyugalmat és a rendet a térségben” – mondta a hírügynökségnek Marius Țăranu.

Mint ismert, a héten többször is összecsaptak össze Pungești-en a palagáz-kitermelés ellenzői a karhatalommal. A két hónapja ülődemonstrációt folytató helyiek csoportját hétfőn a csendőrök eltávolították a Chevron telkéről és megakadályozták, hogy - korábbi akcióikhoz hasonlóan - lezárják az országutat. Victor Ponta miniszterelnök akkor gratulált a csendőrségnek, rámutatva, hogy a Chevronnak joga van megvédeni saját telkét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?