Cáfol a Vaslui megyei csendőrség, nem voltak erőszakosak

A csendőrség hétfőn cáfolta, hogy erőszakot alkalmazott volna Pungești településen a palagáz-kitermelést ellenző helyi lakosokkal szemben. A két hónapja ülődemonstrációt folytató helyiek csoportját a csendőrök eltávolították hétfőn reggel az amerikai Chevron vállalat tulajdonában lévő telekről és megakadályozták abban, hogy lezárják az országutat.

A tüntetés egyik résztvevője szerint a csendőrök kivonultak a tiltakozás helyszínére, ütlegelték a tüntetőket és a földön vonszolták őket. Mircea Olaru, a csendőrség vezetője cáfolta, hogy erőszakot alkalmaztak volna. Közölte, hogy nem használtak könnygázt és más egyéb fegyvert sem a tüntetők ellen. Olaru közlése szerint  a Vaslui megyei településen mintegy 250 csendőr felügyel a rendre.

Victor Ponta miniszterelnök gratulált a csendőröknek, és kijelentette, hogy törvényesen jártak el. Kifejtette, Románia demokratikus ország, és nem tolerálhatják, hogy ötven vagy hetven ember törvényellenesen cselekedjen. Ponta szerint az amerikai vállalat magánterületén szervezték az ülősztrájkot, és a Chevronnak joga van megvédeni saját telkét.

Ponta szerint Románia számára olyan fontos nemzeti érdek az energetikai függetlenség megteremtése, hogy a mintegy száz "forrófejű" ember tiltakozása ellenére is alkalmazni kell a törvényes előírásokat.

A helyiek azért tüntettek, mert meg akarták akadályozni, hogy a Chevron újrakezdje Pungeștiben a palagáz kitermelése érdekében végzett próbafúrásokat. A helyiek ellenzik az amerikaiak által alkalmazott technológiát, amelynek keretében homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtolnak magas nyomáson a kőzetbe, hogy kiszabadítsák onnan a gázt.

Románia palagáztartalékát 660 milliárd köbméterre becsülik, és a vezetők szerint ennek kitermelésével biztosítható Románia energetikai függetlensége.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?