TÖRVÉNYTÁR: Közpénzekből fizetett alkalmazottak javadalmazása 2014-ben

A Hivatalos Közlöny november 15-i, 703. számában jelent meg a kormány törvényerejű sürgősségi rendelete (OUG 103/2013) a közpénzből fizetett alkalmazottak javadalmazásáról 2014-ben és más intézkedések a közpénzekből fizetett költségekről. Az elkövetkezőkben az alkalmazottak javadalmazásáról szóló rendelkezéseket ismertetem.

2014-ben a közpénzekből fizetett alapfizetések bruttó értéke/az alapállások zsoldja/az alapállásokért (funcţia de bază) járó fizetés/besorolás után járó munkabér (îndemnizaţie de încadrare) egyenlő marad a 2013. december 31-én érvényes összeggel, ha az illető személy változatlan körülmények között végzi tevékenységét és javadalmazását nem befolyásolja a mérvadó mutató (valoarea de referinţă) értékének, illetve a bérezési osztályoknak (clase de salarizare) megfelelő rangsorolási együttható (coeficient de ierarhizare) esetleges változása. 2014-ben a mérvadó mutató értéke marad a 2013 évi szinten, azaz 600 lej.

2014-ben a bruttó fizetésbe foglalt pótlékok, pótlék járulékok (indemnizaţie), kiegészítő bérek (compensaţii) és más, a közpénzből fizetett alkalmazottak javadalmát képező kifizetések a 2013. december 31-i szinten maradnak feltéve, hogy tevékenységüket ugyanolyan körülmények között végzik.

2014-ben az oktatási és kisegítő oktatási személyzetnek fizetett bruttó fizetés, fizetési pótlékok és járulékok, kiegészítő javadalmazások maradnak a 2013. december 31-i szinten, úgy ahogy a 63/2011 sz., az oktatói és kisegítő oktatói személyzet besorolásáról és bérezéséről szóló törvény megállapítja. Amennyiben a tevékenységi körülmények megváltoznak a szóbanforgó személy javadalmazása a hasonló munkahelyet betöltő alkalmazott fizetése szerint történik.

A fenti alapelvektől eltérően, 2014 januárjától kezdődően a 2013. december 31-én érvényes bruttó alapfizetés 10%-al növekszik, azzal a feltétellel, hogy nem haladhatja meg a kerettörvényben előírt alapfizetést, a következő esetekben:

            a) az oktatásban 6 évnél kevesebb munkaidővel rendelkező, az egyetem előtti oktatásban alkalmazott oktatók számára;

            b) a felsőoktatásban 6 évnél kevesebb munkaidővel rendelkező egyetemi oktatók számára.

Az oktatói állásba való besorolásért járó alapfizetéssel együtt növekszik, esetenként: a vezetői állásért fizetett járulék, különleges oktatásban való részvételért fizetett járulék, az érdem fokozat (gradaţie de merit), osztályfőnöki járulék, a tanítók, nevelők, óvodában és elemi iskolában tanító tanárok-oktatók (institutori) fizetése, munkában töltött időért fizetett pótjárulék (spor de vechime), szimultán oktatásért fizetett járulék, átmeneti jellegű kompenzációk.

2014 januárjával ugyancsak 10%-al növekednek az alapfizetésen kívüli járulékok is, amennyiben az oktatói személyzet folytatja az előző időszakban végzett tevékenységét amiért a járulékokat kifizették.

Azok az oktatók, akiknek a fentiek alapján javadalmazásuk 10%-al növekszik és 2014 januárja után a munkában töltött idő alapján, vagy felsőbb oktatói fokozat egyik kategóriájába lesznek besorolva és emiatt kisebb lenne a javadalmazásuk, megtartják a januárban megállapított bérük színvonalát.    

2014-ben az újonnan felvett alkalmazottak, ugyanabban az intézetben/közhivatalban hasonló állásba, valamint új fokozatba/lépcsőzetbe (grade/trepte) besorolt személyek javadalmazása ugyanazon a szinten történik, mint a velük hasonló munkahelyet betöltő alkalmazottaknak. Azok a köztisztviselők, akiket 2014 folyamán áthelyeznek, más munkahelyre osztanak be vagy visszavesznek régi munkahelyükre, ugyanolyan szintű javadalmazásban részesülnek, mint az új munkahelyük hasonló beosztású alkalmazottai. Az újonnan alkalmazott vagy előléptetett köztisztviselők javadalmazása a hasonló állásban levők számára 2010-ben megállapított, a 3. fizetési lépcső (treapta 3-a de salarizare) szintjén történik.

2014-ben a legfelsőbb vagy alsóbb rendű hitelkezelők (ordonatori principali sau ordonatori de credite) csak akkor engedélyezhetik alkalmazottaik előléptetését felsőbb állásokba, szakmai fokozatokba vagy lépcsőzetbe, ha évi költségvetésükbe foglalt személyzeti kiadásokra előirányzott összegek erre fedezetet biztosítanak.

Azok a közpénzből fizetett alkalmazottak, akik 2014 folyamán új, felsőbb feladatkörben tevékenykednek, és mint ilyeneket felsőbb fizetési osztályba sorolnak, jogosultak az alapfizetésük növelésére. Ennek nagysága, figyelembe véve a két egymásután következő fizetési osztály közötti, a törvény által megszabott javadalmazási különbséget, 2,5 százalékot.

A törvénynek azon rendelkezéseinek hatályba lépését, melyek különleges munkakörülmények esetében pótjárulékok (sporuri pentru condiţii de muncă) kifizetését teszi lehetővé, elhalasztották 2015. január 1-jére.

2014-ben a normális munkaidőn kívül, valamint a heti szabadnapokon, ünnepnapokon végzett munkáért, úgy a vezetőknek, mint a beosztottaknak megfelelő időtartamú szabadidő jár. (Ez a rendelkezés nagy elégedetlenséget okozott elsősorban az egészségügyi dolgozók körében, akik a szakszemélyzeti hiány pótlására nagyszámú túlórát dolgoznak le és ez idáig jelentős többlet jövedelemben részesültek. A nemrég kihirdetett sztrájk egyik fő indítéka az említett előírás volt. Utólag az érdekelt felek megegyeztek, a kormány megígérte a rendelet parlamenti jóváhagyása alkalmával eltörli ezt a rendelkezést. Kérdés csak az, a kijavítás csak az egészségügyi dolgozókra vonatkozik-e majd vagy valamennyi közpénzből fizetett alkalmazottra?).

2014-ben a közintézmények/hatóságok, függetlenül attól, hogy hogyan finanszírozzák tevékenységüket nem adhatnak alkalmazottaiknak prémiumokat, beleértve a szabadság alkalmával adandó prémiumokat (prima de vacanţă). Kivételt képeznek és jogosultak prémiumra a nemzetközi versenyeken kiváló eredményt elért sportolók, az őket irányító szakemberek, valamint a nemzetközi olimpiákon, versenyeken díjat nyert diákok és az őket felkészítő tanárok.

Ugyancsak nem lehet alkalmazni 2014-ben a törvényben előírt, de egyelőre felfüggesztett jogosultságokat amik a nyugdíjazáskor adható prémiumra, az elhalálozott oktatói személyzetnek járó 5 fizetésre, a közösségi alapokat kezelő alkalmazottak legtöbb 25 magasabb fizetési osztályba való besorolásukra vonatkoznak.                

2014-ben változatlanul, a 2013. december 31-i szinten maradnak:

            a) 1945. március 6-a után hatalomra jutott politikai rendszer által üldözött személyeknek fizetett járulék (indemnizaţie);

            b) háborús rokkantaknak, veteránoknak és hadiözvegyeknek fizetett járulékok és kárpótlások;

            c) 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. között etnikai származásuk miatt meghurcolt személyeknek fizetett járulékok;

            d) 1950. és 1961. között munkaszolgálatra kötelezett személyeknek fizetett kárpótlások;

            e) szabadfoglalkozóként szereplő előadóművészek számára létrehozott járulékok;

            f) Mező és Erdő-gazdasági Akadémia kutató-fejlesztő személyzetének fizetett járulékok;

            g) Román Akadémia, Romániai Tudósok Akadémiája, Orvostudományok Akadémiája, Műszaki tudományok Akadémiája tagjait megillető járulékok;

            h) a Román Akadémia és a Romániai Tudósok Akadémiája elhalt tagjai utódjai (urmaş) számára megállapított jogosultságok;

            i) házastárs elhalálozása nyomán, az életbemaradt házastársnak kifizetendő havi támogatás;

            j) az 1989. decemberi forradalmi megmozdulások és 1987. novemberi, brassói munkáslázadás mártír-hősei és harcosai számára megállapított járulékok.

2014. január 1-jétől kezdve, azok rezidens orvosok, rezidens fogorvosok és rezidens gyógyszerészek, akiknek a havi bruttó fizetése kisebb, mint 3.000 lei, jogosultak lesznek egy havi 670 lej értékű rezidens ösztöndíjra (bursă de rezidenţiat). A 3.000 lejes határérték nem foglalja magába a törvényes munkaidőn kívül teljesített szolgálatért kapott juttatásokat. A rezidens ösztöndíj nem része az alapfizetésnek, nem terheli jövedelemadó és nem kell utána szociális, egészségügyi vagy munkanélküli alapra való hozzájárulást fizetni.

2014. január 1. és december 31. között esedékes, jogerős bírósági határozatok alapján megítélt bérkülönbözetek kifizetése a következő időelosztás szerint fog történni:

            - a jogerős bírósági határozat dátumától számított első évben a megítélt összeg 5%-a;

            - a második évben 10%-a;

            - a harmadik évben a 25%-a;

            - a negyedik évben a 25%-a;

            - az ötödik évben a 35%-a.

Kimaradt?