Szexuális neveléssel küzdenek a nemkívánatos terhességek ellen

Kórházban hagyott csecsemők, leányanyák és magukra maradt gyerekek okoznak fejtörést a háromszéki Gyermekvédelmi Igazgatóságnak. Vass Mária igazgató szerint idén csökkent ugyan a kórházban hagyott újszülöttek száma, viszont továbbra is magas a gyereket vállaló kiskorú lányok száma.

Kovászna megyében idén 28 csecsemőt hagytak szüleik a kórházakban, tavaly pedig több mint 40 hasonló eset történt. A hatóságok közbenjárására az újszülöttek egyharmadát visszafogadták szüleik. Vass Mária szerint általában a kórházban hagyott gyerekek fele marad az állam gondozásában, így idén a 28 elhagyott csecsemőből 14-et helyeztek el hivatásos nevelőszülőknél.

Gondot jelentenek a gyereket vállaló kiskorú lányok is, számuk az elmúlt években állandósult: tavaly 90, idén 82 kislány adott életet gyerekének Háromszéken. Általában nem történik nemi erőszak, a lányok beleegyezésével jön létre a kapcsolat, de az is előfordul, hogy 14 éves gyerekek szülnek. A törvény szerint, ha az anyának még nincs személyazonossági igazolványa, tehát nem töltötte be a 14 évet, nem írathatják a nevére a kisbabát, sőt nem is adhatják oda neki, ilyenkor egy felnőtt korú rokon bevonására van szükség.

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária szerint a hatóságok és szakemberek fokozottabb erőfeszítésére van szükség, hogy szexuális neveléssel csökkentsék a nemkívánatos terhességek számát. Ezért a Gyermekvédelmi Igazgatóság a megyei kórház családtervezéssel foglalkozó osztálya és a tanfelügyelőség közös akciót kezdeményezett az iskolákban. Főként az árapataki, előpataki és hetei gyerekeket tájékoztatják a fogamzásgátlási módszerekről és nemi úton terjedő betegségekről.

 

Kimaradt?