Tamás Sándor: megduplázódik a megyéhez tartozó közintézmények száma

A decentralizálással Háromszéken megduplázódik a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó közintézmények száma – közölte pénteken Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint eddig 13 alárendelt intézmény volt, a kormány által elfogadott tervezet szerint ezek száma megduplázódik, ha január elsejétől többek között a közegészségügyi intézetek, mezőgazdasági igazgatóságok, munkaügyi felügyelőségek, sportlétesítmények, kulturális igazgatóságok kerülnek megyei, illetve települési önkormányzatok hatáskörébe.

A megyei elnök fontosnak nevezte, hogy mihamarabb törvényerőre emelkedjen a jogszabály, mivel azt tapasztalják, hogy ahogy telik az idő úgy csökken a helyi önkormányzatoknak átadott intézmények és azok épületeinek száma. „Amit nappal beteszünk a törvény mellékleteibe, az éjszaka Bukarestben kikerül onnan. Az ördög mindig a mellékletekben szerepel, hiszen a decentralizálás nem csak intézményekről, hanem azok ingatlanjairól, vagyonáról is” - mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint az elmúlt napokban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel folyamatosan azon dolgoztak, hogy különböző tételek valóban megjelenjenek a törvény mellékleteiben.

Hangsúlyozta: fontos ez a folyamat, még akkor is, ha a munka megsokszorozódik és anyagi gondok is adódhatnak, de meggyőződése, hogy helyi szinten jobban lehet a közigazgatást működtetni, mint egy bukaresti irodából. Rámutatott: a kórházak Cseke Attila volt egészségügyi miniszter által végrehajtott decentralizálása is jó döntésnek bizonyult, például a sepsiszentgyörgyi kórház azóta rendezte tartozásait, fejleszteni tudott.

Mint arról beszámoltunk a kormány elfogadta a decentralizációs törvénytervezetet, amellyel központi intézményeket készül önkormányzati hatáskörbe utalni. Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy kedden felelősségvállalással terjeszti a parlament elé a törvényt, vagyis a jogszabályt nem vitatja meg a parlament, az néhány napon belül automatikusan hatályba léphet. Az eljárás szerint három nap áll az ellenzék rendelkezésére, hogy bizalmatlansági indítványt terjesszen elő, ha nem ért egyet a törvénytervezettel. Ugyanakkor öt nap van arra, hogy esetleges alkotmányossági normakontrolt kérjenek a honatyák a jogszabály kapcsán. Az RMDSZ korábban jelezte: elvileg támogatja a kormánykoalíció által meghirdetett decentralizációt, ha a feladatok mellé költségvetési forrásokat is biztosítanak az önkormányzatoknak.

Kimaradt?