2030-ra csaknem másfél millióval csökkenhet Románia lakossága

Ha a népességcsökkenés jelenlegi üteme nem változik, 2030-ban közel másfél millióval kevesebben lehetünk az országban, az ország lakossága 17,8 millióra csökkenhet – jelentette ki egy online eseményen Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke.

Ezzel Románia a rezidens lakosság tekintetében a 6. helyről a 7.-re kerülhet, megelőzhet bennünket Hollandia, tette hozzá a szakértő.

Az ország állandó lakossága 2021. január elsején 19,186 millió fő volt, ami közel egy millióval kevesebb a 2011-es adatokhoz képest. Ha ugyanezt a tendenciát követjük, 2030-ra 17,8 millió lakosa lehet Romániának, ismertette az INS elnöke a Digi24 szerint.

Andrei Tudorel elmondta, az utóbbi időszakban megváltoztak a népessécsökkenés okai. Míg 2011-ig nagy részben (80 százalékban) a kivándorlás miatt csökkent a lakosság és a negatív természetes negatív szaporulat miatt csak 20 százalékban, addig 2012-től egészen a tavalyi évig a csökkenés 40 százalékban volt köszönhető a kivándorlásnak és 60 százalékban tulajdonítható a negatív természetes szaporulatnak.

A jövő évi népszámlálásról

Az INS elnöke ugyanakkor az MTI szerint elmondta, a jövő évi népszámláláson a lakosság 30-35 százaléka várhatóan él majd azzal a lehetőséggel, hogy elektronikusan maga tölti ki az adatfelvételi űrlapot.

Emlékeztetett, a járvány miatt az idei évről a jövő évre halasztott cenzust először fogják úgy megszervezni, hogy a lakosságnak lesz lehetősége online is kitölteni a formanyomtatványokat, a hatóságok pedig szintén először fogják elektronikusan rögzíteni és feldolgozni az adatokat. Kiemelte, azok az országok, amelyek nem halasztották el a népszámlálást, egyesekben nagyon magas arányú volt az online adatfelvétel, így Portugáliában 87 százalékot, Szlovéniában 86 százalékot tett ki a kérdőíveket online kitöltők aránya.

Az intézet elnöke szerint már a járvány előtt kidolgozták az adatfelvételre irányuló stratégiát, és eleve úgy tervezték meg a folyamatot, hogy minél kevésbé kelljen érintkezniük a számlálóbiztosoknak az állampolgárokkal. Felidézte, hogy eddig Bulgáriában volt a legalacsonyabb (32 százalék) azoknak az aránya, akik éltek ezzel a lehetőséggel, ezért reményét fejezte ki, hogy Románia is eléri legalább a 30-35 százalékos arányt.

A statisztikai intézet által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőíveket. A jövő évi népszámlálás március és július között zajlik, a hatóságok becslése szerint az első eredményeket várhatóan 2022 decemberében teszik közzé.

Az RMDSZ korábban közölte: a lakosságnak három módja lesz arra, hogy rögzítse adatait: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településen az összeíró pontokra vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A magyar nyelvű összeírás történhet mind a kérdőív online kitöltése, mind a személyes lekérdezés esetében.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?