Toró T. Tibor: az összefogás mozgósított a nagy meneteléshez

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) értékelése szerint a példátlan magyar összefogás mozgósította az erdélyi magyarokat, ezért vettek részt százezres nagyságrendben a Székelyek nagy menetelésén vasárnap - jelentette ki Toró T. Tibor EMNP-elnök egy keddi kolozsvári sajtótájékoztatón.

Toró T. Tibor szerint az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek lényegesen kevesebb embert tudtak volna mozgósítani, ha külön-külön szerveznek tömegmegmozdulást. „Reménykedem, hogy megváltozott a világ vasárnap óta. Mindenki elvégzi az elemzését, és ugyanerre a következtetésre jut. Nem egy pártba vagy szervezetbe kell beterelgetni az embereket, hanem meg kell teremteni a pártok és politikai szervezetek összefogásának a lehetőségét az elvek és az akciók mentén” - jelentette ki Toró T. Tibor.

Az EMNP elnöke szerint a kormány által javasolt decentralizációs törvény, vagy az alkotmánymódosítás ügyében, a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezet kidolgozásában, és az európai parlamenti választásokon is folytatódhatna a szervezeti együttműködés. Úgy vélte, abban a tárgyalódelegációban is helyet kellene biztosítani az erdélyi magyar pártok képviselőinek, amely majd az autonómiáról folytat párbeszédet a kormány képviselőivel. Úgy vélte: az autonómia eléréséért folytatott küzdelemben ezután is szükség lesz a közvetlen demokrácia eszközére, a következő megmozdulást pedig Bukarestben kellene rendezni.

Toró örvendetesnek tartotta, hogy az RMDSZ műhelyében autonómiatörvény-tervezet készül.  Hozzátette: 2004-ben, amikor még az RMDSZ parlamenti képviselőjeként nyújtott be autonómiastatútum-tervezetet a bukaresti törvényhozásban, nem érezte maga mellett a szövetséget. Elmondta: az elmúlt két évtizedben 16 változatban készült autonómiatervezet. „Ezek kidolgozásában benne voltak a néppártban politizáló társaim. Készen állunk arra, hogy konszenzusossá tegyük a most készülő autonómiatervezetet” - jelentette ki.

Az EMNP elnöke szerint a Székelyek nagy menetelése elérte a célját. Megmutatta, hogy a Székelyföld népe nem fogadja el azt a közigazgatási rendszert, amelyikbe bele akarják kényszeríteni. Azt is jelezte, hogy az erdélyi magyarság „majdnem egy emberként hiszi, hogy az autonómia a megoldás”. A megmozdulás az EMNT szerint arra is alkalmas volt, hogy „méltóságteljesen mutassa meg a magyar közösség erejét és elszántságát”.

Kimaradt?