Ha megüt a csendőr: útmutató Verespatak-tüntetőknek

Az Emberi Jogok Védelméért Egyesület összeállította a jogok és teendők listáját arra az esetre, ha ha valakit erőszakkal bekísérnek a rendőrségre. Az útmutató a közösségi oldalakon kering, elsősorban a verespataki bányaberuházás elleni tüntetések rendszeres résztvevői között.

A civil szervezet kezdeményezése válasz arra, hogy Victor Ponta kormányfő múlt héten szabad kezet adott a csendőrségnek az utcai tüntetések alkalmával előforduló atrocitások  visszaszorítására, akár az erőszak alkalmazásával is.

Vasárnap ugyanis Brassóban több, békésen tüntető fiatalt megvertek a csendőrök az utcán, majd beszállították őket a rendőrségre, ahol viszont már emberséges bánásmódban volt részük. Időközben az ország valamennyi nagyvárosában megsokszorozódott a csendőralakulatok száma, a Verespatak-tüntetések helyszínét övező kisutcákban sorban parkolnak a bevetésre kész rohamkocsik.

Mi a teendő, ha erőszakos a rendőr?

Az emberjogi szervezet figyelmeztet, jegyezzük meg pontosan, mikor kérték el tőlünk a személyazonossági igazolványt: már az első pillanatban, a rendőrautóban, úton az őrs felé, amint beléptünk a rendőrőrs kapuján, vagy a rendőrségen eltöltött idő legvégén. Percre pontosan jegyezzük meg a bekísérés időpontját, és azt is, mennyi időt tartottak bent az őrsön.

Ha a csendőr vagy rendőr megütött, azonnal kérjük barát, családtag vagy ismerős segítségét, aki közvetlenül a hatósági agresszió után elkísér a törvényszéki orvostani intézetbe leletet venni. A bántalmazás nyomait tanúsító törvényszéki igazolást nem adják ki helyben, így ne feledjük el néhány napon belül átvenni az iratot. Ha a bántalmazás súlyos volt, azonnal kérjünk sürgősségi ellátást a sürgősségi kórháznál, majd a kivizsgálások eredményeit is vigyük magunkkal a törvényszéki orvostani intézetbe.

Ha semmilyen bántalmazási nyom nem látszik a tesünkön, kövessük figyelemmel az elkövetkező egy-két napban az ütés helyét, és amint elszíneződik, azonnal forduljunk a törvényszéki orvoshoz. Készítsünk színes fényképet a bántalmazott testrészekről.

A barátok, családtagok, ismerősök részéről kérjünk írásos nyilatkozatot arról, hogy milyen állapotban láttak bennünket közvetlenül a rendőri bántalmazás után. Ez felhasználható abban az esetben, ha hivatalos panaszt fogalmazunk meg hivatali visszaélés és erőszakos bánásmód miatt a rendőr vagy csendőr ellen, aki bántalmazott.  

Valamennyi iratról és fényképről készítsünk másolatot. A rendőrségi kihallgatás végén jegyzőkönyv készül, amelyben az esetleges kihágásért járó bírság okait is megfogalmazzák. Ha a jegyzőkönyvbe foglaltak nem egyeznek meg a valósággal, akkor a „Megjegyzések” rubrikába írjuk le a valós eseményeket, és csak akkor írjuk alá a jegyzőkönyvet, ha az nem torzítja el a történteket.

Előfordulhat, hogy megpróbálnak a jegyzőköny aláírására kényszeríteni arra, ám ez törvénytelen. Ha aláírtuk, ha nem, 15-30 napon belül postai úton megérkezik a lakcímünkre az irat. Ha nem értünk egyet a tartalmával, azonnal fellebbezzünk a lakóhelyünk körzetében lévő törvényszéken. A bírságot mindaddig ne fizessük ki, amíg nincs bírósági végzés róla.

Csendőri és rendőri hivatali visszaélés esetén azonnal panaszt kell tenni az ügyészségen – figyelmeztet a civil szervezet.

 

Kimaradt?