Mégis a kőolaj-kitermelés okozza a galaci földrengéseket?

A Galac környéki sorozatos földmozgások oka a szakértők szerint kétféle eredetű lehet: vagy természeti, vagy antropogén – közölte hétfőn este az Országos Földtani Intézet.

A természeti okok azért valószínűek, mivel a térségben a talaj kötetlen, homokos, salakban gazdag. Ezért az átfolyó víz folyamatosan mozgásban tartja a talajt, a belvizek helyenként úgynevezett beömlő tölcséreket is kialakíthatnak – olvasható az intézet közleményében. Ugyanakkor az ilyen beömlő jelenséget maga a földrengés is okozhatja, a homokkal összekeveredő víz pedig futóhomokként viselkedhet a földkéreg alatt, további felszínhez közeli földmozgásokat hozva létre, fokozva a talaj instabilitását .

Az antropogén – ember okozta – tényezők között szerepel a kőolaj- és a palagáz kitermelés. Az ilyen típusú kitermelő tevékenységek során a talaj különböző szintjeit eltérő módon tömörítik, ami talajmozgást idézhet elő. A földtani intézet elismeri: mivel Izvoarele és Slobozia Conachi település azon a kőolajrétegen fekszik, ahol a kitermelés is folyik, elképzelhető az is, hogy a több éves ipari tevékenység hatására megváltozott a talaj szerkezete, és ez okozza a sorozatos földmozgásokat. Ezt korábban tagadták a szakemberek.

A jelenséget vizsgáló szeizmológusok szerint a pontos okok felderítésére további méréseket és kutatásokat kell végezniük, ám figyelmeztetnek, hogy újabb, injekciós technológiák alkalmazása a kőolaj vagy a palagáz kitermelésekor a térségben további, esetenként súlyosabb következményekkel járó természeti jelenségeket gerjeszthet.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt több, mint 263 földrengést észleltek a Galac mellett lévő Izvoarele településen és környékén, amelyek pánikot és elégedetlenséget keltettek a lakosság körében. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, a galaci és vranceai földrengések között semmiféle összefüggés nincs.

Kapcsolódók

Kimaradt?