Erdélyben titkárnők állnak a Facebook mögött

Ma már nem osztunk meg aranyos kutyákról és babákról képeket olyan gyakorissággal, mint korábban, de az erdélyi színvonal még mindig ott tart, hogy egy hivatalos Facebook oldal a titkárnőre van bízva szakemberek helyett – erről beszélt csütörtöki előadásában Márkus András költő, közösségi média-menedzser.

A középiskolások számára rendszeresen megszervezett médiakör meghívottja arról beszélt, hogy mitől őrül meg a Facebook, hogyan lehet hatékonyabban operálni a világ legnagyobb közösségi hálóján. Szerinte sokáig nem vettük komolyan a Facebookot, amolyan „új Hi5-nak” képzeltük, de a tavalyi decemberi választásokon már más szelek fújtak. Ekkor csatlakoztak első ízben politikusok is ehhez a világhoz, amiből végül epic fail – hatalmas bukás – lett, hiszen összekeverték a személyes profil és a saját oldal fogalmát.

Márkus kifejtette, közösségi médiából középiskolás szinten állunk ma Erdélyben, nem költünk szakemberekre, elvégzi a munkát a titkárnő. Ennek ellenére van remény, a kelet-európai országoknak ugyanis az az előnyük, hogy semmi újat nem kell kitalálniuk, elég meglovagolniuk a nyugatról induló hullámokat.

A Facebook-felhasználót négy kategóriára osztotta: az első az átlagfelhasználó, aki azt lájkol, oszt meg, amihez kedve van, míg a fárasztó felhasználó kiskutyás képet posztol a falunkra, az utolsó bulit is megosztja, ahol egy pohár vizet lehet nyerni stb. A hater, vagyis gyűlölködő mindenről rossz véleménnyel van, míg a troll – amilyen saját bevallása szerint maga Márkus András is – tökéletesen ismeri a Facebook működését, és kijátssza a hibákat.

Ennek mentén három iskolapéldáról beszélt: az Electric Castle-től megőrült a Facebook, mert egy profi csapat képes volt maga alakítani a trendet, minden „király volt”, amit kiadtak a kezükből.

Márkus a nevével fémjelzett Fészbuk Dzsenerésön klipről is beszélt, amely szerinte azért kavart nagy port, mert jókor léptek: éppen azon a vasárnapon, amikor a politikai kampány a legérzékenyebb állapotában volt. Elmondta azt is, ma már nem feltétlenül a profi videók a nyerők, mert a tudatos felhasználó úgy gondolja, azokkal csak az agyát mosnák ki. Az Érettségi.ro működtetése alatt kitanulták, hogy sokkal menőbb, amikor két egyszerű ember elcseveg a kamera előtt, mint amikor pénzt és munkát nem kímélve előállítanak egy ütős videót – jelentette ki.

Kimaradt?