Filozófiát, pénzügyi ismereteket és illemtant tanulnak a kisiskolások

Új választható tantárgyakkal bővíti az oktatási tárca a tanrendet az elemi iskolákban. A Hotnews szerint a kisiskolásokat már idén szeptembertől társadalmi nevelésre, "gyerekfilozófiára" és pénzügyi ismeretekre is oktatják.

Remus Pricopie oktatási miniszter rendelettel hagyta jóvá hétfőn az új tantárgyak bevezetését. Ennek értelmében a gyerekeknek szánt filozófiát és a pénzügyi ismereteket harmadik vagy negyedik osztályban taníthatják a kisiskolásoknak heti egy órában, a társadalmi nevelést pedig előkészítő osztályosoknak, elsősöknek és másodikosoknak lehet beiktatni az órarendjébe.

A három tantárgy közül a pénzügyi ismeretek oktatása az Európai Bizottság előírásainak próbál megfelelni, ugyanis EU-s elvárás, hogy az uniós tagállamokban fogyasztói nevelés is történjék, illetve a tanulók pénzügyi fogékonyságát is fejlesszék. A tantárgynak megfelelő programot a Román Nemzeti Bankkal közösen dolgozta ki a tárca, kísérleti órákat már 2010-től tartottak az iskolákban.

A "gyerekfilozófia" problémamegoldói készségeket fejleszt, valamint a saját álláspont bemutatására és a vitapartner tiszteletben tartására tanítaná meg a nebulókat. A társadalmi nevelést a legkisebbeknek tatálták ki, és folyamatosan oktatható: akár egy tanév ideje alatt, akár három éven keresztül. A tantárgy egy fajta viselkedés- és illemtan, erkölcsi nevelés a szűkebb és tágabb társadalomra vonatkoztatva.

A három új tantárgyat az iskolák a 2013/2014-es tanévre veszik fel először a kínálatukba. Eredetileg a tavasszal közvitára bocsátott tervezetben a társadalmi nevelést kötelező tantárgynak javasolta a minisztérium valamennyi kisiskolás számára heti egy órában, ám ezt felcserélte a polgári nevelés elnevezésű tantárgy, amelyet idén először harmadiktól tanítanak heti egy órában.

A törvény szerint az előkészítő és az elemi osztályokban heti egy alkalommal lehet választható tantárggyal terhelni a tanulók órarendjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?