Kartonból építettek katedrálist Új-Zélandon

A 2011-es földrengésben összedőlt anglikán templom pótlására kartonpapírból, fából és polikarbonát lapokból építettek új katedrálist. Ötven évre tervezték Christchurch városának új templomát.

Két és fél év alatt építettek fel az új templomot, amely hétszáz fő befogadására alkalmas, óriási sátorra emlékeztető szerkezet, és 5,3 millió új-zélandi dollárba került. A gyors építkezést és a viszonylag alacsony költségeket az tette lehetővé, hogy a szerkezet polikarbonát műanyaglapokból, hatalmas kartonelemekből és fagerendákból áll.

Az erősítés miatt a The Press új-zélandi lap újságírója egy kicsit hamisnak is érezte a papírkatedrálist. Az épület egyedisége és az, hogy két és fél év alatt elkészült azonban még a kritikust is megszelídítette.

Shigerunak nem a mostani az első kartonépülete. Az építész a katasztrófa sújtotta területeken felhúzott, ideiglenes papírszerkezetek úttörője. Az 1995-ben elpusztult kobei templom helyére is az ő tervei alapján építettek kartonoszlopokon álló épületet, amely tíz évig szolgálta a helyi gyülekezetet. Amikor a végleges épület elkészült, a papírtemplomot szétbontották és Taiwannak ajándékozták, ahol 2006 óta áll.

2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot. A 185 halálos áldozatot követelő katasztrófa a Déli-szigeten található Christchurch városában okozta a legnagyobb pusztítást. Több mint kétszáz történelmi épület dőlt össze, köztük a város 132 éves, neogótikus katedrálisa is. A The Guardian brit napilap szerint a romokban álló templomról még zajlik a vita a város vezetésében. Vannak akik újra akarják építeni, mások a romokat eltakarítva új templom építésébe fognának. Most, hogy a papírkatedrális elkészült, a képviselőknek ötven évük van a vita eldöntésére.

Kimaradt?