Gyümölcsjoghurt: minden, csak nem egészséges?

A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

Az egyesület összefoglalója szerint az értékelés szempontjait a valódi gyümölcstartalom és az alacsony cukortartalom szerint határozták meg, illetve, hogy a termék ízét és színét ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsák.

A megvizsgált termékek minősége széles skálán mozgott: míg egyes termékek 9-12 gramm gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammnyit. A cukortartalmat tekintve bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya, ez 6 grammtól 12 grammig terjed.

A becslést nehezítette, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup - tették hozzá.

A közlemény szerint a 16, Magyarországon kapható gyümölcsjoghurt közül csak két termék tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, és csak egy volt, amely egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom, és a sok adalékanyag miatt születtek, az utolsó helyen szereplő “Könnyű és Finom” epres gyümölcsjoghurtban a vizsgálat szerint a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

A legtöbb gyümölgyjoghurtban túl sok az adalékanyag - aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer - , magas a cukortartalma, a címkeinformációk pedig hiányosak.

Kimaradt?