Hétfőn kezdődik az új lehetőség az érettségizőknek

Közel 87 ezer diák iratkozott be az érettségi őszi vizsgájára. A beiratkozók 67 százaléka az idén végezte a XII. osztályt, tájékoztatott szerdán az oktatási tárca, miután összesítették a megyei főtanfelügyelőségekről bejövő adatokat. 28664 diák az előző években végezte az iskolát, és eddig nem sikerült leérettségizniük.

Az érettségi őszi vizsgái hétfőn kezdődnek. Augusztus 19-20. között zajlik a román szóbeli vizsga, 19-21 között az anyanyelvi szóbeli vizsga, 20-21. között pedig az edegen nyelv vizsga, valamint 22-23-án a digitális ismereteket mérik.

Az írásbeli vizsgák sorozata augusztus 26-án kezdődik román nyelv és irodalom tárgyban, 27-én anyanyelcv és irodalom, 28-án a kötelező, szaknak megfelelő vizsga lesz, 30-án pedig a választott tantárgy. Az eredményeket szeptember 2-án közlik, majd óvások után, a végleges eredményhirdetés szeptember 5-én lesz. 

Az Országos Érettségiztető Tanács indokolt tanfelügyelőségi kérés esetén jóváhagyhatja az idegen nyelv és a digitális vizsga periódusának meghosszabbítását.

A vizsgafeltételek nem változtak, ugyanolyan körülmények közt vizsgáznak a diákok ősszel is, mint a nyári szesszióban. A törvény értelmében a korábbi érettségi vizsgákon elért 5-ösnél nagyobb osztályzatokat elismerik, így a tanulóknak megvan a lehetőségük, hogy csak azokból a tantárgyakból kérjék az újravizsgáztatást, amelyekből javítani szeretnének.

Az idei nyári érettségire 188842 diák iratkozott be, összesen 99056 diáknak sikerült akkor a megmérettetés. Tavaly az őszi érettségire 85146 diák jelentkezett, ám csak 21701 tanulónak sikerült lediplomáznia.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?