Érettségi: aki nem készült fel, nem is vizsgázott

Az idei, elmúlt éveknél jobb érettségi eredményeket Király András oktatási államtitkára azzal magyarázza, hogy aki nem volt kellőképp felkészülve, az nem is iratkozott be a vizsgára.

A szakember a maszol.ro-nak elmondta, a tételek nem voltak könnyebbek mint más években, viszont úgy álltották össze, hogy aki 12 évet iskolában tölt el, annak az 5,50-6-os átlagot mindenképp van módjában elérni az érettségin. "Eddig a pontozásig a vizsgázó jártasságát vizsgálják, e fölött pedig az elsajátított ismeretanyagot" – magyarázta.

Király természetesnek találja az idei jobb eredményeket azért is, mert ez az első végzős generáció azután, hogy 2009-ben létrehozták a szakközépiskolákat. Mint magyarázta, a szaklíceumok a szakiskolákkal szemben komolyabb felkészítést biztosítanak diákjaiknak, az érettségi tételek pedig megoszlottak végzettség szerint.

Ugyan Székelyföldön is javultak az eredmények a korábbi évekhez képest, Király úgy véli, az idei – még mindig országos átlag alatt elért – eredmények a rendkívül gyenge Hargita és Kovászna megyei szaklíceumi képzésnek tulajdoníthatók. „Ezen folyamatosan és fokozatosan tudnak javítani a székelyföldi pedagógusok” – fogalmazott Király. 

Összesen 15 csalási kísérletről tudnak a szaktárcánál az idei érettségi vizsgák keretében - nyilatkozta Remus Pricopie tanügyminiszter hétfőn a Mediafaxnak. Az érettséginek ebben a szakaszában összesen mintegy 318 diákot zártak ki a vizsgákról. A csalások közül hat esetben lépett fel a rendőrség vagy az ügyészség, négy esetben a tanfelügyelőség jelezte a visszaélést a minisztériumnak. Ezek a fővárosi „Dimitrie Gusti” Líceum esete, három konstancai eset, a fővárosi „Dimitrie Bolintineanu” Líceum esete illetve egy nagyszebeni eset. A miniszter szerint az idei csalások száma hasonlatos az előző évekéhez. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?