Felkarolná a sikertelen érettségizőket az oktatási miniszter

Remus Pricopie oktatási miniszter tájékoztatása szerint felkészítőket tartanának azoknak a diákoknak, akik elbuktak az érettségin.

A tárcavezető csütörtökön a köztelevízióban elmondta, azt szeretné, ha már az érettségit megelőző évben komolyabban vennék a diákok a vizsgákat. Hozzátette azonban, hogy azokkal is törődnie kell a minisztériumnak, akik minden igyekezetük ellenére nem veszik sikerrel az akadályt. Emlékeztetett arra, hogy az oktatási törvény érettségi nélkül is lehetővé teszi a beiratkozást a posztliceális képzésre. Emellett vizsgálják annak lehetőségét, hogy a diákok tovább tanulhassanak érettségi-felkészítő formájában.

Az érettségi vizsgára jelenktezők alacsony számát a miniszter egyrészt azzal magyarázza, hogy a diákok elbátortalanodtak a vizsga jelentőségétől, másrészt az elmúlt két évben a vizsgatételek nem követték minden esetben az iskolákban leadott tananyagot. Hozzátette, éppen ez vezetett ahhoz a döntéshez, hogy kétféle vizsgatételt dolgozzanak ki, a középiskolák profilja szerint, lehetővé téve a hagyományos érettségi és a szakmai érettségi különválasztását.

A minisztérium adatai szerint az idei végzősöknek csaknem 15 százaléka nem iratkozott be a vizsgára. Nagy valószínűséggel jövőtől bevezetik a próbaérettségit már XI. osztályban, ugyanis Pricopie szerint a középiskolai osztályokban semmiféle komolyabb megmérettetés nincs, ami felkészítené a diákokat az iskolazáró vizsgákra. Leszögezte, semmiképp nem lesznek változások a vizsgarendszerben 2015 előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?