Román szóbelivel startol hétfőn az érettségi

Hétfőn kezdődik az érettségi egyhónapos vizsgaidőszaka, román szóbeli vizsgával. Az idei év újdonsága, hogy a műszaki szakon végzett diákok számára külön tételeket dolgozott ki a minisztérium, ugyanis az elmúlt két évben ezeken a szakokon voltak a leggyengébb eredmények.

Az idei érettségi menetrendje:

Június 10-12.: román nyelv szóbeli vizsga (A)

Június 12-14.: anyanyelv szóbeli vizsga (B)

Június 17-21.: digitális kompetenciavizsga (D)

Június 25-28.: Idegen nyelv vizsga (C)

Július 1.: Román nyelv és irodalom írásbeli vizsga (Ea)

Július 2.: Anyanyelv és irodalom írásbeli vizsga (Eb)

Július 3.: Matematika vagy történelem írásbeli vizsga, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (Ec): Reál-elméleti, műszaki, katonai, pedagógia szakon matematika vizsga. Humán-elméleti szakon, valamint a pedagógusképzőn kívül az összes szakközépiskolai szakon történelem.

Július 5.: Fizika, kémia, biológia vagy informatika illetve földrajz, filozófia, logika, közgazdaságtan vagy pszichológia, esetenként szocilógia írásbeli vizsga, a szaknak megfelelően szabadon választott tantárgyból (Ed)

Július 8.: eredmények kifüggesztése – délig

Július 8.: óvások beadása 12-16 óra között a vizsgáztató intézmények titkárságán

Július 9-11.: az óvások értékelése

Július 12.: végleges eredményhirdetés

Minisztériumi adatok szerint sokkal kevesebben iratkoztak fel idén a vizsgára, mint ahány végzős tizenkettedikes diák van az országban. A megyei tanfelügyelők szerint a korábbi évekhez képest az idén sokkal jobban félnek a diákok a megmérettetéstől.

A vizsgaidőszakban az érettségizőknek ajánlott legnagyobb figyelemmel kísérni az iskolában kifüggesztett tájékoztatásokat. Lehetőség szerint személyes adataikat minden alkalommal ellenőrizzék le, mert a tévedések utólag nem orvosolhatóak. Az iskola titkárságán vagy a tanfelügyelőségen elírt név, születési adat vagy osztályzat miatt a diák kerülhet olyan kellemetlen helyzetbe, hogy ne ismerjék el a vizsgaeredményét.

Fontos minden nap személyesen érdeklődni a következő megmérettetésről, mivel a szóbeli vizsgákat névsor szerinti sorrenben tartják, aki pedig lekési a sorát, nem mehet be később vizsgázni. Továbbá, tippeket, hasznos tanácsokat az erettsegi.ro oldalon találnak a diákok. 

Kimaradt?