Rekonstruálták Dobó István egri várkapitány arcvonásait

Mindeddig nem lehetett egészen biztosan tudni, hogyan nézett ki az egri várkapitány, Dobó István, most azonban szakemberek segítségével elkészült a várvédő fejszobra.

Az arcrekonstrukcióhoz Dobó koponyáját vették alapul, amelyet 2006-ban találtak meg a dobóruszkai templomban. A maradványokat akkor a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában vizsgálták meg. Így derült ki, hogy Dobó 180-182 centiméteres, erős testalkatú férfi volt, aki élete utolsó szakaszában köszvényben szenvedett.

– Az embertani vizsgálatok során készült egy tomográfos felvétel, ebből számítógéppel lehetett előállítani a koponya háromdimenziós modelljét – magyarázta Évinges Sándor antropológus, a múzeum munkatársa, aki részt vett a dobóruszkai feltárásban.

A koponya ugyan nagyjából jó állapotban maradt meg, de helyenként hiányos, töredékes volt. Az első munkafázis ezért a számítógépes modell kiegészítése volt. A teljes fej másolatát ezután egy 3D-s eljárással nyomtatták ki, majd ráépítették az arcot.

– A szakértők számára a csontokon látható eredési, tapadási pontok kellő információval szolgálnak ahhoz, hogy a koponya egyedi sajátosságait is figyelembe véve visszaépíthessék az izmokat. Utána következik a szobrászi fázis, amikor harmonikussá formázzák az arcot – folytatta a szakember. Kustár Ágnes antropológus, az arcrekonstrukció specialistája és Balikó András szobrászművész aprólékos munkájának köszönhetően így született meg a szobor.

– Az arc karakteréből kiolvasható, hogy az idősödés közben hol jelennek meg a ráncok. A rekonstrukció során a nagyjából 50 éves, az egri várat védő Dobó megmintázása volt a cél – tette hozzá Sándor.

A kapitányról nem maradt hiteles ábrázolás, arcképe csupán a halála után 3 évvel, a fia által készíttetett szarkofágon jelent meg, ezért erről csak a hajviseletét és a szakállát formázták meg. A szobrot a Magyar Turán Alapítvány finanszírozásával, a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve alkották meg.

Kimaradt?