UNICEF: Romániában a legmostohább sorsúak a gyerekek

A romániai gyerekek 8 százaléka mélyszegénységben él az UNICEF hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint. A kutatás a gyerekek és a kamaszkorúak életszínvonalát vizsgálta. Romániában a legjellemzőbb problémák, amelyekkel szembesülniük kell a kiskorúaknak: a társadalmi kirekesztettség, az oktatástól való elmaradás, a hiányos egészségügyi ellátás valamint a munkavállalási lehetőség hiánya.

Ugyanakkor, az összlakosságot tekintve, a szegénység által legérintettebb társadalmi csoport az országban éppen a gyerekeké, őket követi a fiatalok csoportja – ismertette az adatokat Bukarestben Sandie Blanchet, az UNICEF Romániai képviselője.

A Romániában élő, napi 15 lejnél kevesebb pénzből boldoguló gyerekek 35 százaléka roma közösségekben él. A mélyszegénységet nem csupán az anyagiak hiányából következteti az UNICEF tanulmánya, hanem a társadalmi és az egészségügyi alapellátás hiányosságaiból is.

A 18 és 24 év közötti lakosság 16,8 százaléka hagyta el az iskolát 2008-ban, vezető pozícióba helyezve ezen a téren Romániát az európai országok között. Blanchet szerint a legtöbb ilyen helyzetben lévő fiatal vidéken él, és valamelyik etnikum képviselője. Ugyanakkor az oktatási-nevelési joggyakorlás hiánya leginkább a szegény közösségeket érinti, valamint a nemzeti kisebbségekhez tartozó, falun élő csoportokat.

Az egészségügy terén is aggodalomra ad okot a romániai fiatalság helyzete, fogalmazott az UNICEF képviselője, hiszen csak a tavalyi évben 17 ezer, 19 évesnél fiatalabb lány esett teherbe. A gyerekek és kamaszok körében az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a kábítószerfogyasztás is látványosan nő az országban, városi környezetben pedig mindezek mellett a dizájnerdrogok elterjedése is gondot okoz, hiszen  miattuk egyre magasabb a HIV fertőzés kockázata a fiatalok körében – figyelmeztetett Blanchet.

Az UNICEF képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek és a fiatalság rendkívüli erőforrás az ország számára, problémáikat nem teherként kéne kezelni. „Szolgáltatásokat kell kidolgozni a javukra, megteremteni a feltételeket az egészséges fejlődésükhöz és a társadalmi részvételhez azáltal, hogy egészséges életfeltételeket teremtünk és tanulási lehetőséget: mindez befektetés az országnak, nem pedig költség” – összegezte Blanchet.

Az UNICEF adatainak ismertetését követően Sandie Blanchet meghirdette Bukarestben az Ifjúsági Stratégia 2014-2020 elnevezésű programot, amelyet hétfőn közvitára bocsátottak.

Kimaradt?