Különleges délutáni iskolát indítanak Kézdivásárhelyen a kisiskolásoknak

Szín-Ész Kuckó néven indít gyerekfelügyeletet Kézdivásárhelyen, 0-4. osztályosok számára két pedagógus: Rákosy Katalin és Szabó István. A gondolat abból a megfontolásból született, hogy segítsenek azokon a szülőkön, akik munkahelyük vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják kézben tartani a gyerekük délutáni ténykedését.

A Szín-Ész Kuckó leveszi a terhet a szülők válláról: délben autóval elszállítják a gyerekeket az Ady Endre utcai székhelyre, ahol megebédelnek, aztán egy kis pihenés után megoldják a házi feladatot. Emellett tematikus délutánokat tartanak, lesz játékos román és angol nyelvű, valamint zenefoglalkozás is. Rákosy Katalin francia–angol szakos tanár, a Bukaresti Egyetemen diplomázott, 16 év pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, Szabó István (Moha tanár bácsi) pedig a Partiumi Keresztény Egyetemen végzett egyházzene szakon, három éve tanít zongorát, dobot és gitárt.

A két pedagógus úgy véli, az első iskolai évek döntő fontosságúak a gyerekek életében. Ettől az „alapozástól” függ a későbbi tanulási kedvük, és ennek kialakítására leghatékonyabb módszer a drámapedagógia, amelyet három éve sikeresen gyakorlatba ültettek a Mózsiás Zenész–Színjátszó Egyesület keretében. Ezt a tevékenységet a délutáni iskolában is szeretnék folytatni. Nem lesz mindenkiből színész, de az „életút-játék” a gyermekek élettapasztalatából vett improvizációkra épít, arra ösztönzi a kicsiket, hogy legyenek képesek önálló döntésekre. A módszerrel elérhető az aktivitás serkentése, az emberismeret gazdagodása, az önálló gondolkodás fejlődése, az összpontosított, tervezett munkára való rászokás. „A drámatanárnak nincs válasza, csak kérdései vannak. A válasz minden gyerekben a munka során fogalmazódik meg. Mi is gyermekek vagyunk, mindig azok is akarunk maradni, a kicsikkel találjuk meg leginkább a közös hangot” – foglalták össze nevelési elveiket.

A Mózsiás csoport három éve indult, azóta számos meseparódiát készítettek, a gyerekekkel élőben zenéltek, fesztiválokra jártak. Több alkalommal vettek részt megyei és országos diákszínjátszó fesztiválokon is. A tevékenység ősztől folytatódik, szombatonként iskolától függetlenül ide is várnak új tagokat. Tavaly több mint negyven gyereket foglalkoztattak, leginkább kis- és általános iskolásokat.

A 7. osztályos Ábrahám Lilla nemcsak tanárként tekint a két pedagógusra. „Amikor megismertem a tanár nénit, azonnal megszerettem. Elsősorban barát, mert bármit elmondhatunk neki, szereti a jókedvet, érti a viccet. Ugyanakkor komolyságra is int bennünket, mert ha valamibe belefogunk, azt meg kell csinálni, abból nem enged” – mondja.

A nyolcadikos Ferencz Hedvig is tagja volt a színjátszó csoportnak, neki is a vidám hangulat tetszett leginkább. „Mindig tárt karokkal vártak: ha tanulni mentünk, ha traccsolni, ha napi gondjainkat elmesélni. Mellettük én is megtanultam, miként lehet könnyedséggel, vidámsággal fordulni az emberekhez, jó szívvel segíteni másokon”.

A Szín-Ész Kuckóról bővebben a kezdeményezés Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Kimaradt?