Fél Erdélyt is átverhette volna Szeghalmi Csilla

Csúnyán átvert kétszáz embert, zömükben erdélyi magyarokat, köztük közéleti személyiségeket egy szászrégeni nő. A Facebook-adatlapja szerint 31 éves Szeghalmi Csilla még most is folytatná átejtéssorozatát, ha a maszol.ro nem leplezte volna le.

Politikusok, újságírók ismerik

Koszos ügyletei feltárásával azonban nem keveset kockáztattunk, ugyanis a hölgynek erős kapcsolati tőkéje van: képviselők, szenátorok, pártelnökök, diplomaták, befutott újságírók, neves írók, milliárdos vállalkozók, más közéleti személyiségek is vannak ismerősei között.

Ha a közösségi oldalnak hinni lehet, Szeghalmi Csillának „barátja” az RMDSZ és az EMNP több, vezető beosztású politikusa. Az RMDSZ-esek közül többek között Kovács Péter, Markó Attila, Molnár Zsolt, Brassai Zsombor, Vákár István, Vincze Loránt, Korodi Attila, Tánczos Vilmos, Máté András Levente, Horváth Anna és Biró Rozália. Az EMNP-sek közül Toró T. Tibor pártelnök, Király Melinda, Gergely Balázs, Mátis Jenő, Jakab István, Portik Vilmos, Nemes Előd, Sánta Imre. Sőt: egy fideszes politikus, Deutsch Tamás és Tőkés László sajtósa, a publicista, blogger Demeter Szilárd is ismeri.

Szeghalmi Csilla főszerkesztőkkel, újságírókkal is haverkodik: Csinta Samu (Erdélyi Napló), Kiss Gábor (Agnus Rádió), Balázsi-Pál Előd (Transindex), Papp Annamária (Szabadság), Mosoni Emőke (TVR magyar adás), Balogh Levente (Krónika), Lukács Csaba (Magyar Nemzet) és nem utolsó sorban Stanik István (többszörös lapalapító).

Írói, művészi körökben is otthonosan mozog. Ismerőse Balázs Imre József, Bréda Ferenc, Papp Sándor Zsigmond, Könczey Elemér, Selyem Zsuzsa, György Attila és A. G. Weinberger. Diplomatákkal is tartja a kapcsolatot: Salamon Márton László szaloniki főkonzullal és Kósa András Lászlóval, a Magyar Kulturális Intézet bukaresti igazgatójával. Ráadásul van egy milliárdos ismerőse is: Böszörményi Zoltán vállalkozó.

A közösségi háló fantomja

A felsoroltakat és a Facebook több tucat további felhasználóját Szeghalmi Csilla azzal verte át, hogy a 31 éves hölgy nem létező személy, a közösségi háló fantomja. A maszol.ro uborkaszezoni témaínségben szenvedő munkaközösségének kreálmánya. Profiljának létrehozásával nem ártani akartunk: részben saját facebookozási szokásainkból is kiindulva arra voltunk kíváncsiak, hány ismerőst tud összegyűjteni a világhálón egy kitalált személy.

Adatlapjára minimális információt töltöttünk fel: születési dátumát és lakóhelyeként Szászrégent. Fotóját egy amerikai lakberendezési folyóirat honlapjáról kölcsönöztük: egy bájos, de nem kihívóan szép harmincas nőét. Kezdő kapcsolati tőkével is meghiteleztük: a maszol.ro két szerkesztője ismerősnek bejelölte. Majd egy kis "múltat" is kreáltunk számára (kollégánk egy posztban "közös emlékeket" idézett fel), végül elkezdtünk a nevében bejelölési kérelmeket szétküldeni a nagyvilágba.

Szeghalmi Csillát röpke tíz nap alatt 205 személy igazolta vissza, kérelmeink címzettjeinek mintegy hatvan százaléka. A harmadik napon már 100 „barátja” volt, ami azért is meglepő volt számunkra, mert közben a hamis profilunk nevében furcsa dolgokat is műveltünk: előszeretettel lájkoltunk kurucinfós írásokat, de ennek sem volt elriasztó hatása. A legnagyobb meglepetés azonban akkor ért, amikor Szeghalmi Csilla már bejelölési kérelmeket is kapott, szám szerint nyolcat. A kérelmezők identitását nem áll szándékunkban feltárni.

A tízedik napon a bejelölési kérelmekkel leálltunk, a facebookos fantomot a napokban letöröljük.

Szeghalmi Csillának nem mindenkit sikerült átvernie. Közéjük tartozik Parászka Boróka is, aki szintén kapott tőle bejelölési kérelmet. „Amikor a bejelölési kérelem érkezett, már a fényképről is azonnal rájöttem, hogy ez egy profi fotó, aminek az a célja, hogy bizalmat gerjesszen” – magyarázta a marosvásárhelyi újságíró, aki azért ilyen elővigyázatos, mert indulatokat kavaró publicisztikái miatt nagyon sokszor érte már a Facebook-oldalát támadás, már több „fake” profilt is ismer. „Az az alapelvem, hogy megnézem vannak-e közös ismerőseink. Ha nincsenek, akkor megnézem, hogy mi minden van a Facebook falán. Ha rendszeresen posztol, és számomra elfogadható a tartalom, ráadásul a személyes adatai is reálisak, vannak fotói, magántartalmai, akkor jó eséllyel bejelölöm, mert hálás vagyok a bizalomért, hogy barátkozni akar. Ha viszont számomra elfogadhatatlan tartalmakat posztol, vagy nem posztol tartalmat, ha egyértelmű, hogy fantomidentitás, vagy hamis információkat közöl például a munkahelyéről, akkor semmi esélye” – mondta Parászka Boróka.

Mit mond a pszichológus?

Kacsó Erika marosvásárhelyi pszichológus szerint nem kéne ujjonganunk kísérletünk eredményének. Emlékeztetett arra, hogy a Facebook reklámnak, népszerűsítésnek, arculatépítésnek kitűnő lehetőség, elsősorban a politikusok számára, így nem csoda, hogy közülük sokan „reflexből” bejelölték ismerősüknek Szeghalmi Csillát. Arra azonban a szakember sem tudta a magyarázatot, hogy az ismerőseik – azaz a potenciális szavazatok – számának növelésében közvetlenül nem érdekelt személyek miért hagyták magukat átverni.

„Az emberek többsége, jómagam is csak olyan emberek közeledését fogadom el a Facebookon, akiket ismerek, akikkel megegyezik az értékrendem. Ha valakinek nem tetszik a viselkedése, ha olyan tartalmakat oszt meg, amelyek ellentétesek az én véleményemmel, az én életítéletemmel, akkor azt egy gombnyomással törlöm. Ennyi az egész” – magyarázta Kacsó Erika.

A pszichológus megjegyezte: míg a múlt rendszerben az emberek tartózkodtak attól, hogy bármilyen, személyünket érintő információ nyilvánosságra jusson, most a közösségi oldalakon annál sokkal többet megosztanak másokkal.

 

 

Kimaradt?