Gróf Teleki Kálmán kastélyában jártunk (GALÉRIA)

Milyen egy igazi gróf? Milyen gondolatok foglalkoztatják ősei kastélyában? Melyek a tervei? – többek közt erről és még sok más érdekességről szerezhettek tudomást azok, akik kilátogattak a gernyeszegi Teleki-kastélyba szombaton, hogy annak építtetőiről, a családról, a történelem okozta változásokról hallgassanak történeteket, előadásokat, nézzenek filmeket, illetve megtekintsék azt a fotókiállítást, ami több erdélyi és bánsági arisztokrata lakról, kastélyról, udvarházról készült.

Az egész napos rendezvény délelőtt kezdődött, amikor a kastély dísztermében gróf Teleki Kálmán, a kastély egyik tulajdonosa, Kolcsár Gyula, Gernyeszeg polgármestere és Kálmán Attila történész, szervező megnyitotta a 3-ik alkalommal megszervezett Gernyeszegi Kastélynapot.

A célja a rendezvénynek elsősorban kulturális jellegű, a szervezők a kastélyt és a kastélyhoz kötődő múltat szeretnék vonzóvá és közismertté tenni, népszerűsíteni – magyarázta a maszol.ro-nak Kálmán Attila.

Érdeklődésünkre, hogy ha megtörténik a teljes felújítás, milyen szerepet szánnak a kastélynak, Teleki Kálmán azt válaszolta, erre a kérdésre maga sem tudja a választ. „Jól érzem magam itt, de mindig megfájdul a fejem, amikor belépek a kapun” – mondta félig viccesen, félig komolyan a gróf, hozzátéve, nem ő az egyetlen örökös, de a közösség hozzáállására is számít, ötletekre akár, hogy mit lehet tenni a továbbiakban. „Optimista vagyok, elindult valami, van aktivitás és hiszem, hogy majd a pénz is elékerül valahonnan” – mondta a maszol.ro-nak Teleki Kálmán.

Kolcsár Gyula polgármester a kastély népszerűsítésében a vidék és Gernyeszeg fellendítésének a lehetőségét látja. Érdeklődésünkre elmondta, pozitív hozadék, hogy annyian megfordulnak a faluban egy ilen alkalommal.

A kastélynap alkalmából a szervezők egész napos programokkal várták az érdeklődőket, a kisgyerekeknek külön foglalkozásokat szerveztek, a felnőtteknek sétát a történész irányításával, aki ismertette a kastély építtetőjének a történetét, a Teleki család múltját és szerepét a magyar és az európai történelemben.

A parkban korabeli viseletbe öltözött fiatalok, mint Teleki Domokos, vagy Teleki Mihály, Teleki Edina várta a gyerekeket, akiknek három-három kérdésre kellett válaszolniuk, illetve feladványokat megoldaniuk.

A kastély naponta látogatható. A tulajdonosok esküvőkre, bálokra és egyéb közösségi rendezvényekre bérbe is adják. Szombaton is megjelent egy fiatal pár, aki a kastély kertjében, a tónál, a középkori vizesároknál, a szigeten fényképeztette magát. 

Kimaradt?