Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa cím felé

A Kolozsvár - Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt részleteibe nyerhettek betekintést az EU Tábor résztvevői. A beszélgetésen Nagy Glenda, a projekt PR felelőse, illetve Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő szólaltak fel, a moderátor szerepét pedig Borzási Sarolta töltötte be.

Nagy Glenda elsősorban a projekt részleteit taglalta. Kolozsvár tavaly novemberben, pályázattal nyerte el a 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa címet. A program két szakaszra osztható: az első a felkészülési folyamat, amely már elindult, a második pedig a 2015-ös évben történő megvalósítási szakasz.

Már az első szakaszban különböző rendezvények, tesztesemények valósulnak meg, mint például a néhány hete lezajlott „Kolozsvár nem alszik” projekt, amely során 24 órán át rendezvények özönével tartották “ébren” a kolozsváriakat. Céljuk, hogy minél több fiatalt bevonjanak a projektbe, ezért állandó kapcsolatot tartanak az ifjúsági szervezetekkel és önkénteseket toboroznak.

Geréd Imre önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a kolozsvári tanács miként veszi ki a részét a projekt megvalósításában, amelyet a Pont csoport pályázatának köszönhetően sikerült megnyerni. Geréd kiemelte: a város az infrastruktúrával tudja segíteni a projekt megvalósulását, a tömegközlekedésben újításokat kell bevezetni, új tömegközlekedési eszközöket vásárol majd a város, illetve a biciklikölcsönző rendszert is bővítik. A belváros meg fog újulni, szerinte a várost élhetővé kell tenni azért, hogy méltó legyen erre a címre.

Kolozsvár tehát nemzetközi rendezvények színtere lesz a következő években, amelyek külföldi látogatókat vonzanak majd ide, és kiemelik a kincses város európai szellemiségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?