Székely zászló: állja a sarat a polgármesterek többsége

Nem távolították el véglegesen az épületek faláról vagy csak zászlórúdra helyezték át a polgármesterek a székely zászlót azokon a Kovászna megyei településeken, amelyeken a megyei prefektus, a kormány megbízottja szerint megoldódott a székelyzászló-ügy - olvasható a Székelyhon hírportálon.

Dumitru Martinescu szerdán egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy a székely zászló kitűzése miatt márciusban figyelmeztetésben részesült polgármesteri hivatalok közül ötöt beperelt, ötnek az épületéről pedig a városvezetők maguk távolíttatták el a lobogót. Árkos polgármestere, a maszol.ro-nak csütörtökön elmondta, áll elejébe a pernek, nem távolítja el a zászlót.

A Székelyhon portál azokon a településeken vizsgálta meg a helyzetet, amelyek a prefektus szerint engedtek a felszólításnak. A portál szerint Csernátonban valójában továbbra is ott lobog a székely zászló a polgármesteri hivatal épületén, Ozsdolán pedig csupán az épület tatarozása miatt távolítottak el minden zászlót és feliratot a községházáról. Brandus D. Szilveszter ozsdolai polgármester kijelentette: nem kérdés, hogy a munkálatok befejeztével a székely zászló is visszakerül az épületre.

Vargyas község polgármestere, Ilkei Ferenc elmondta, valóban eltávolították a székely zászlót a községházáról, ám a hivatal közelében egy hat méter magas zászlórúdra húzták fel azt. Mindhárom települést az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester vezeti.

Gelencén a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott elöljárók a felszólítás nyomán eltávolították a polgármesteri hivatalról a zászlót, de az a kultúrházon és más közintézményeken továbbra is ott leng - tájékoztatta pénteken az MTI-t Csákány Attila alpolgármester. Az elöljáró hozzátette, hogy március 15-én ők is zászlórudat állítottak a település központjában, és arra húzták fel a székely lobogót.

Csupán a tízezer lakosú, harmadrészt románok által lakott Kovászna városban távolították el a konfliktus elkerülése érdekében a székely zászlót. A Székelyhon Thiesz János RMDSZ-es polgármestert idézte, aki szerint a helyi Kőrösi Csoma Sándor iskolában kirobbant, nagy sajtónyilvánosságot kapott hajpánt-ügy idején - amikor egy román diáklányról az osztályfőnöke levetette a március 15-én tiltakozásként feltett román nemzeti színű hajpántot - eltávolították a zászlót, mert nem akarták tovább borzolni a kedélyeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?