Könyvtár- és tájházavatóval indult a mikházi falunapok

Az ország más tájairól és külföldről is jöttek az érdeklődők, színházak, színészek, képzőművészek, írók, könyvkiadók az egyszerű falunapokból országos rendezvénnyé növekedett Csűrszínházi Napokra. A pénteki megnyitó keretében felavatták a tájházat és az új helyi könyvtárat is.

A tájház egyik szobájához Kallós Zoltán néprajzkutató adományoztt mezőségi szobabelsőt és viseletet. A könyvtár adományokból jött létre, elsősorban magánszemélyek adták át szépirodalmi könyveiket, azokat, amelyek duplán voltak meg, vagy amelyekről úgy gondolták, a mikháziak is szívesen kézbe vennék. A gyűjtésbe besegített a sajtó is, felhívásokkal, közleményekkel, tudósításokkal a könyvtár szükségleteiről.

Több mint négyezer kötet került a polcokra, a helybeliek hangot adtak örömüknek, hogy most már Mikházának is van saját könyvtára, lehet kölcsönözni, olvasni. Ugyanott, ahol a könyvtár, az egykori kántori lakban kapott új helyet a Kacsó Sándor és a Széllyes Sándor emlékszoba is.

A kultúrotthonban rendezték be Simon Endre és Simon Zsolt, Marosvásárhelyről elszármazott, Magyarországon élő képzőművészek grafikai kiállítását. A tárlatot a két művész – apa és fia – jelenlétében Nagy Miklós Kund nyitotta meg.

A Mentor Könyvkiadóról, annak köteteiről Sebestyén Mihály beszélt, bemutatta saját, a Bánffy Dienes elárultatása című kötetét, illetve Pál-Antal Sándor A székelyek földje és népe című dokumentumkötetet.

Az esti órákban Kakuts Ágnes Árva élet című csángóműsorát mutatta be a Csűrszínházban, őt követte a Maros Művészegyüttes fellépése a Szót a táncnak legények! című produkcióval. „Jó hangulat volt, az időjárás is nekünk kedvezett, reméljük a szombat és a vasárnap is ilyen jól fog sikerülni” – mondta a maszol.ro-nak Szélyes Ferenc, a Csűrszínházi Napok ötletgazdája és fő szervezője, a Csűrszínház Egyesület elnöke.

Ma, szombat délelőtt megnyílt a játszóház, illetve felavatták az első világháborús hősök felújított emlékoszlopát. A Székelyföld című folyóirat szerkesztőivel találkoznak az érdeklődők, bemutatják Székely Szabó Zoltán Széllyes Sándorról szóló könyvét, lesz labdarúgó-mérkőzés, majd Görgey Gábor: Mikszáth Kálmán Különös házassága című darabját a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, Hajdú Géza és Körner Anna színművészek előadásában 19 órától. Este fél kilenckor kerül sor a Széllyes Sándor népdalvetélkedő döntőjére. Az öt tagú zsűri és a közönség előtt 18 fiatal mutatja be énektudását. A műsorvezető: Bokor Barna.

Vasárnap 12 órakor az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a A tengerkék kutyus című produkcióját mutatja be. 

Kimaradt?