Eredmények és várakozások – Kézdivásárhely polgármestere összegezte az évet

A világjárvány ellenére számos előrelépés történt idén Kézdivásárhelyen. Az ivóvízhálozatot érintő krónikus probléma megoldódni látszik, egyre inkább bevonják a lakosságot a várost érintő döntésekbe, ugyanakkor hiányolják a jól megszokott helyi szervezésű rendezvényeket. Bokor Tibort, a céhes város polgármesterét kértük arra, hogy értékelje a lassan végéhez érő, igencsak rendhagyónak mondható 2020-as esztendőt.

Reményteljesen indult az idei év. Januárban felavatták a négy Kézdivásárhelyhez tartozó falu – Oroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdiszászfalu és Nyujtód – kultúrházait, amelyeknek a munkálatai hónapokon keresztül zajlottak. Közben pedig már tartott a tervezési és betervezési folyamat a városházán: a piac modernizálását, a Minorita Rendház soron következő renoválásait tárgyalták, zajlott a március 15-i, a magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozatra való felkészülés.

„Már ekkor hallhattunk a koronavírus-világjárványról, de nem hittük azt, hogy pár nap, és az életünket nagymértékben befolyásolja majd. Március közepétől teljesen új szemléletben kellett végezzük a mindennapi teendőinket. Többször is próbára tett bennünket, a kitartásunkat és a türelmünket. Igyekeztünk eleget tenni minden előírásnak a lakosságunk egészsége érdekében. Városunk kórházának segítettünk anyagiakkal, több olyan összeget átcsoportosítottunk számukra, amelyek abban a periódusban nem élveztek prioritást a városházán” – részletezte a polgármester a világjárványra való készülés részleteit.

Bokor Tibor hangsúlyozta, nemcsak az önkormányzat sietett az egészségügy segítségére, hanem a kézdivásárhelyi szervezetek, kis és nagy vállalkozói, magánszemélyek mind-mind igyekeztek segíteni az ott dolgozók munkáját. A lakosság számára ingyenesen osztották heti rendszerességgel a kijárási nyilatkozat formanyomtatványát és maszkokat is, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek a fertőtlenítésre is.

„A tanügyben lezajló szabályzásokkal nem értettem egyet az elejétől fogva. Ami napjainkban zajlik, nem vezet jó irányba bennünket, pedagógusi hitvallásom és nézeteim szerint nemhogy segítené, inkább rombolja a társadalmunkat. Ahogyan a kórházat támogattuk, ugyanúgy igyekeztünk segíteni a kézdivásárhelyi oktatási intézményeket. Hosszasan taglalhatnám még, hogy mi mindent tettünk meg, de azt hiszem az a legfontosabb, hogy együtt tudtunk működni mindannyian. Sok rosszat hozott az embereknek a koronavírus, de a kialakult helyzet megtanította nekünk mennyire fontos, hogy figyeljünk egymásra” – hangsúlyozta a polgármester.

A céhes város elöljárója szerint nagy hátrányt jelentett a koronavírus megjelenése a városfejlesztési tervek megvalósításának területén is. Mint mondta, a járvány késleltette a munkálatok jelentős részét, közeledtek a helyhatósági választások is. Sajnálatosnak tartja, hogy többször is szembesült olyan véleményekkel, miszerint a kampány miatt zajlik lassabb ütemben a munkálat.

„Szerencsére mégis volt olyan, aki bizalmával megtisztelt és a szeptemberi választásokon a voksával bátorított. Mellettem áll az elmúlt nyolc év, és a következő négy évben sem tétlenkedem majd. Elmondhatom, hogy a 2020-as esztendő nehézségei ellenére mégis tudtunk haladni városunk fejlesztése érdekében” – jelentette ki Bokor Tibor.

Rámutatott: a Molnár Józsiás, a Vágóhíd és a Fenyves utcában vízvezetékcserét és aszfaltozást hajtottak végre, a Dózsa György utca járdái megújultak, a nyujtódi műfüves pálya elkészült, az Ady Endre utcát bővítették a gördülékenyebb forgalom érdekében, a kórház sebészeti osztálya is megszépül kívül-belül. Térrendezéseket is végrehajtottak sok helyen, főként a lakónegyedekben, továbbá gyalogátjárókat világítottak ki – sorolta az infrastruktúrát érintő előrelépéseket a polgármester. Kiemelte továbbá, hogy jól haladnak a zöldségpiac felújításával is.

Az udvarterek városának hosszú ideje problémái vannak az ivóvízrendszer működésével. A polgármester évértékelőjében kijelentette, hogy az ügy kapcsán tornyosult problémák megoldódni látszódnak. Lényeges lépésnek tartja továbbá, hogy együttműködést indítanak a Világbankkal, amely város fejlesztése érdekében lesz hasznos hosszú távon.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Kézdivásárhely honlapján is elindult az online hibabejelentő oldal, valamint az platform részvételi költségvetés elnevezésű felülete is sikeresnek mondható.

„Nagy szívfájdalmam, hogy egy sor esemény elmaradt az idén, a városnapoknak teret adó Őszi Sokadalom kifejezetten hiányzott nekem, hisz nagyon szeretem azt a pár napot, amit ez a rendezvény ad. Szerencsére a havi termékvásárokra visszatérhettünk, bár minden hónapban bizonytalanok vagyunk a szervezést illetően” – mutatott rá a polgármester.

Elmondta továbbá, hogy a járványt megelőző időben az évnek ebben a szakaszában már javában zajlottak a téli programok, amelyeket elsősorban a gyermekek miatt szervezett meg a város.

„Minden szempontból csendes az adventi időszakunk, sok mindenre várakozunk, egy egészségben gazdag újévre, a további jó együttműködésre és kitartó munkáink gyümölcseire” – összegzett a polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?