A miniszter Sepsiszentgyörgyön: tehermentesítik a megyei kórházakat, a városiak is fogadnak fertőzötteket

A városi kórházak is ki fogják venni a részüket a koronavírus-fertőzöttek kezelésében, erről állapodott meg pénteki, sepsiszentgyörgyi látogatásán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a háromszéki kórházak vezetőivel.

A szaktárca vezetője a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban találkozott a megye önkormányzati és egészségügyi képviselőivel, majd az ezt követő sajtótájékoztatón bejelentette: abban állapodtak meg, hogy tehermentesítik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházat, így ezután az látja el a súlyos és kritikus állapotban lévő, illetve intenzív terápiás ellátásra szoruló koronavírus-fertőzötteket. A kézdivásárhelyi és baróti városi kórháza, illetve a kovásznai szívkórház átveszi az enyhe vagy közepesen súlyos tünetetekkel küzdők kezelését.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint azért van szükség a tehermentesítésükre, hogy el tudják látni a sürgősségi kórház státusból adódó feladataikat, és ne fordulhasson elő az, ami tavasztól nyár elejéig zajlott, hogy kizárólag koronavírus-fertőzötteket tudtak fogadni, és a többi beteget más városok vagy megyék kórházaiba voltak kénytelenek átirányítani.

Hozzátette: a miniszteri látogatást megelőző napokban már egyeztettek a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság és a városi kórházak vezetőivel. Mind egyetértettek abban, hogy átvállalják az enyhe vagy közepesen súlyos tünetegyüttessel rendelkező koronavírus-fertőzötteket, és felkészülnek ezek fogadására. Ezt pénteken a tárcavezető is elfogadta, viszont csak akkor fog életbe lépni, amikor az intézkedést belefoglalják a vonatkozó miniszteri rendeletbe.

Felújítják a sepsiszentgyörgyi belgyógyászat épületét

Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök az egészségügyi miniszterrel való tárgyalását követően elmondta: bemutatták Nelu Tătarunak a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán épített moduláris sürgősséget, ahol a koronavírus-fertőzötteket vagy fertőzésgyanús személyeket fogadják és látják el.

Emellett bemutatták az egészségügyi minisztérium által finanszírozott beruházást, amelynek köszönhetően bővítik és átépítik a belgyógyászat épületét, és orvosi felszereléseket vásárolnak. A két hete elkezdett munkálatokra 15 millió lej áll a sepsiszentgyörgyi kórház rendelkezésére. Tamás Sándor hozzátette, hogy a 9,5 millió lejes kormánytámogatásból a kézdivásárhelyi kórház épületét is felújítják és bővítik, illetve orvosi műszereket vásárolnak.

Hárommillió antigén-gyorstesztet kapnak a kórházak

A miniszter azt is bejelentette, hogy hamarosan hárommillió antigén-gyorstesztet juttatnak el a hazai kórházak sürgősségi osztályaira. Ezektől azt remélik, hogy felgyorsul a betegellátás, mivel fél óra alatt meg lehet állapítani, hogy a sürgősségre jelentkező beteg koronavírus-fertőzött vagy sem, így el tudják dönteni, hogy melyik osztályra utalják be. A sajtótájékoztatón Nelu Tătaru újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a lakosság számára nem lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás beadása.

„Két módon lehet immunitást szerezni a koronavírus-fertőzés ellen: ha valaki átesik a betegségen vagy megkapja a védőoltást” – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint nem kötelezik, de javasolják, hogy amint lehetséges lesz, adassák be a vakcinát.

Hozzátette: amint megérkezik Romániába az oltóanyag, kezdetben a fertőzés elleni küzdelem első vonalában dolgozó egészségügyi alkalmazottak kapják azt meg, ezt követően pedig a fertőzés veszélyeinek leginkább kitett személyek. Várhatóan jövő év március-áprilisában indulhat el a lakosságnak szóló oltási kampány.

Nelu Tătaru leszögezte: amint elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását, létrehoznak egy kormányzati portált, amelyben minden tudnivalót megosztanak a vakcináról, illetve közzéteszik az esetlegesen tapasztalt mellékhatásokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?