Péter Ferenc: eredményeinknek meg kell látszania az RMDSZ vezető testületeiben

A választások eredménye azt igazolja, hogy a Maros megyei RMDSZ jó politikai döntéseket hozott – mondta a Maszolnak Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának új mandátumot kezdő elnöke, akit pénteken iktatnak a hivatalába. A politikus úgy véli: eredményeiknek meg kell látszania egy esetleges kormányalakítás alkalmával is. Mandátumának célkitűzéseiről elmondta: az innovációs központ, a mezőségi terelőút, a kerékpárút és a metropolisz-övezet felélesztése képezi a következő négy év prioritásait.

Az önkormányzati választásokon felszántották a megyét, az RMDSZ Maros megyében teljesített a legjobban. Mivel magyarázhatók a jó eredmények?

A választások eredménye igazolja, hogy a Maros megyei RMDSZ jó politikai döntéseket hozott az elmúlt időszakban. A szervezet már múlt év szeptemberében, egy évvel a választások előtt megnevezte Soós Zoltánt mint Marosvásárhely polgármester-jelöltjét, illetve arról is döntés született, hogy a szervezet támogat abban, hogy jómagam egy újabb tanácselnöki mandátumra pályázzak. Ezt követően döntöttünk arról, hogy Soós Zoltán az RMDSZ támogatásával, de független jelöltként fog indulni, illetve Marosvásárhelyen az RMDSZ-frakció egy határozott ellenzéki politizálást folytasson. Továbbá több hónapos folyamat eredményeként hozta az RMDSZ azt a döntést, hogy az önkormányzati választásokon teljesen új tanácsosi jelöltcsapatot indít Marosvásárhelyen. Ezek a politikai döntések hozták el a sikert, s természetesen az a megfeszített munka, amelyet a választási kampányban és az azt megelőző hónapokban végeztünk.

Tehát a megfelelő időben meghozott döntések jelentik a siker kulcsát?

A Maros megyei emberek értették, hogy a megye élén folytonosságra van szükség. Látható eredményeket csak így lehet elérni. Az elmúlt négy évben kimozdítottuk Maros megyét a holtpontról, több kritikus problémát is megoldottunk, és új projekteket indítottunk el, legyen szó a repülőtér fejlesztéséről, úthálózat fejlesztéséről, a kórházaink korszerűsítéséről vagy éppen a turizmus fellendítéséről. Ha ezen a ponton valaki más vette volna át a megye vezetését, akkor könnyűszerrel megtehette volna, hogy az elkezdett projekteket sutba vágja. Azáltal, hogy Soós Zoltán lett Marosvásárhely polgármestere, egy hatalmas lehetőség adatott meg számunkra ahhoz, hogy intenzív együttműködés legyen a megyeközpont és a megyei tanács között. Mindezek tükrében négy év intenzív munkára készülünk. A lakosság bizalmat szavazott nekünk, és mi élni akarunk ezzel a lehetőséggel, ami most nyitva áll előttünk a megye fejlesztésére.

Szeretném, ha beszélnénk a jövőről, de maradjunk még a közelmúltnál. Az RMDSZ-ben joggal nevezhető ön a választások győztesének, ha a szavazatszámokat nézzük. Számított erre a sikerre?

Jó eredményeket értünk el, azonban ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Sokat dolgoztunk, nem csak a kampánystáb, a közvetlen munkatársaim, polgármestereink, tanácsosaink, az RMDSZ egész megyei csapata. Ennek a munkának köszönhető a siker.

A szervezeten belül hogyan fogja pozícionálni magát Maros megye? Megelőzte Hargitát és Kovásznát is. Maros megye a mostani választások után az RMDSZ legerősebb szervezete. Mire lesz elég ez?

Az önkormányzati választások nem egy házon belüli versenyfutás volt, ezért azt gondolom, hogy nem kell magunkat más szervezetekhez hasonlítanunk, méregetnünk. Az országos szervezeten belül Maros megye ezentúl is arra tarthat igényt, ami a demográfiai adatok és a választási eredmények alapján megilleti. Ez nem valaki ellen, vagy más szervezetekkel szemben jelent pozicionálást, egyszerűen a Maros megyei szervezet munkájának, nagyságának az elismerését kell jelentenie. Az eredményeinknek természetesen meg kell látszania az RMDSZ összes vezető testületében való részvétel szempontjából, és egy majdani, esetleges kormányalakítás alkalmával is.

Most viszont a december 6-i parlamenti választások állnak előttünk, ott is bizonyítani kell. Éppen ezért mielőtt bármi egyébben gondolkodnánk, a legfontosabb feladatunk a választásokra való felkészülés, és ebben a különösen nehéz helyzetben, amibe a koronavírus-járvány miatt került az ország, mindent meg kell tennünk, hogy a magyar közösségnek erős képviseletet biztosítsunk a parlamentben. A jó önkormányzati eredményeket csak egy erős parlamenti képviselet mellett lehet jól kamatoztatni.

Újabb négy évig ön fogja vezetni Maros megyét. Ez volt a cél. Melyek a prioritásai?

Nyilván folytatni fogom a munkát, visszük tovább a megyei tanácsnál elkezdett projekteket, és tekintettel arra, hogy mind a megyei tanácsnak, mind Marosvásárhelynek azonos szemléletű és elkötelezettségű vezetője van, a legrövidebb időn belül el kell indítsuk a közös megvalósításokat. Azoknak a projekteknek, amelyekről a választási kampányban beszéltünk, így az innovációs központ, a mezőségi terelőút, a kerékpárút, vagy a metropolisz övezet felélesztése, azonnal neki kell veselkedni.

Mi lesz az első közös projekt?

Az első közös projekt azt gondolom, hogy a nagykórház mögötti parkoló ügyének intézése lehetne. Mi, a megyei tanácsnál ezzel kapcsolatban már elfogadtunk egy határozatot, az RMDSZ-frakció ezt a tervezetet benyújtotta a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz, de ott nem tűzték napirendre és nem voltak hajlandók foglalkozni vele. Meg kell néznie az új városvezetésnek is, hogy jogi, közigazgatási értelemben elfogadható-e számukra az a javaslat, amit mi megfogalmaztunk, de úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben a megye és a város között meglesz a politikai konszenzus, így közös beleegyezéssel gyorsan megoldhatnánk ezt az ügyet, és ez lehetne az első kézzelfogható eredménye a közös munkának.

Mitől lesz könnyebb együtt dolgozni Soós Zoltánnal, mint a leköszönő Dorin Floreával?

Soós Zoltánnal közel egy évtizede vagyok kolléga az RMDSZ-en belül, négy éve együtt dolgozunk a közigazgatásban is, így jól ismerjük egymást, és úgy gondolom, bátran mondhatom, hogy nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolat is van közöttünk. Így minden adott ahhoz, hogy vállvetve dolgozzunk a következő években. Teljesen nyilvánvaló, hogy más lesz a két intézmény közötti kapcsolat akkor, amikor ilyen több éves múltra visszatekintő kapcsolat és jó bajtársi viszony van a két intézményvezető között. A kampányban már néhány közös célt megfogalmaztunk, és elköteleztük magunkat ezek megvalósítása mellett. A vállalásokat teljesíteni kell. Mind az én, mind a Soós Zoltán, de főleg a lakosság érdeke az, hogy a város és a megye fejlődjön.

A megyei tanácsban a zajlanak már a politikai tárgyalások?

Tekintettel arra, hogy az elmúlt két hétben karanténban voltam, személyes tárgyalásokra ez idő alatt nem kerülhetett sor. Nyilván telefonos egyeztetések, beszélgetések voltak, de olyan jellegű tárgyalásokat, amelyek végén politikai döntéseket tudunk hozni, egyelőre nem ejtettünk meg. Jelenleg a megyében folyamatban van az új polgármesterek és tanácsosi testületek beiktatása, és következik a megyei tanács alakuló ülése is. A következő egy-másfél héten belül lebonyolítjuk a koalíciós tárgyalásokat, és ezek alapján rövid időn belül meghozzuk a politikai döntéseket, hogy az RMDSZ a különböző településeken és testületekben melyik párttal, pártokkal lép koalícióra.  

Maros megyének nem mindegy hány parlamenti képviselője, szenátora lesz. Ön mire számít? Mi a minimum?

Mi abból indulunk ki minden választás előtt, hogy az alapvető cél megtartani azt, amit eddig sikerült elérnünk. E tekintetben három képviselői és két szenátori mandátumban gondolkodunk. Azonban hozzá szeretném tenni azt, hogy ezelőtt négy évvel pár száz szavazat hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a negyedik képviselői mandátum is. Ha a Maros megyeiek ugyanolyan arányban mennek el szavazni és támogatják az RMDSZ listáját, mint ahogy tették a szeptemberi önkormányzati választásokon, úgy gondolom, hogy akár egy negyedik képviselői mandátumot is meg lehet szerezni. Ezért dolgozunk, hogy ezt is elérhessük.

Mégis történtek furcsaságok. Első helyre egy ismeretlen embert ejtőernyőztek be. Lehet, hogy ismert vidéken, de városon nem. És ez azért nem mindegy szerintem. Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselői lista harmadik helyét kapta meg. Folytassam?

A Maros megyei jelöltlista összeállításáról beszélünk, nem ejtőernyőzésről, vagy extrém sport gyakorlásáról. 99 személyes testület döntött a képviselői jelöltlista sorrendjéről. Nagyszámú testület hozta meg ezt a döntést, s ez mindenki számára üzenetértékű kell legyen. Ugyanakkor ezelőtt négy évvel is volt egy szervezeten kívüli jelölt a listán, akkor MPP-s, most EMSZ-es jelölt, ebből a nézőpontból nézve semmilyen változás nincs a Maros megyei parlamenti listán. Az is a Maros megyei szervezet iránti bizalmat mutatja, hogy ezúttal is nekünk kell helyet biztosítani a a szervezeten kívülről érkező jelöltnek. Én ezt a bizalom jeleként értelmezem, a szövetség bízik abban, hogy hozzuk a tőlünk elvárható eredményeket.

Elég lesz a tulipán a szavazócédulákon? Azért több helyen is láttuk az önkormányzati választások során, hogy kell egy erős ember a sikerhez, nem elég a pártlogó. Ön is több voksot kapott például, mint a pártja.

A kampány nem az egyik vagy a másik jelöltre lesz építve, hanem a jelöltlistára, és Maros megyei kampány lesz, nem az egyes jelölteknek kampányolunk. Így a kampányban jómagam és minden önkormányzati vezető szerepet vállal majd, és úgy gondolom, Soós Zoltán is megteszi, amit megtehet annak érdekében, hogy a Maros megyei magyarság ezúttal is jelentős képviseletet szerezzen a parlamentben. A helyi önkormányzatok jó működéséhez fontos az erős parlamenti képviselet is. A sikert az önkormányzati választáson is csapatmunkával értük el, a közös célokról és munkáról kell szólnia a most következő kampánynak is.

Tehát azt mondja, hogy ha egy szovátait megszavaztak a vásárhelyiek megyei tanácselnöknek, megfognak egy háromszékit is képviselőnek?

A jelöltek esetében nem a lakcím a fontos, hanem azt az igényt kell néznünk, amelyet az erdélyi magyarok már sokszor megfogalmaztak: összefogásra van szükség. Az RMDSZ azzal, hogy megállapodott az Erdélyi Magyar Szövetséggel, politikai értelemben egységet teremt az erdélyi magyarság körében. Nyilvánvalóan a szervezeten belül voltak kritikus hangok, ami a háromszéki képviselő szereplését illeti a Maros megyei listán. Mi ettől függetlenül azt látjuk, hogy Maros megye tisztességgel kiveszi a részét az erdélyi magyar politikai egység megteremtéséből.

(Nyitókép forrása: Péter Ferenc Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?