Biró Zsolt: üldözési mániára vall, hogy engem okolnak az MPP-sek

Biró Zsolt volt elnököt gyanúsítja azzal a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei szervezetének vezetősége, hogy ő áll ama kezdeményezés mögött, amely részeként több Maros megyei MPP-alapszervezet lemondásra szólította fel Mezei Jánost, a párt jelenlegi országos elnökét. Biró Zsolt parlamenti képviselő (aki a 2016-os együttműködés eremdényekétn RMDSZ-listán jutott be a törvényhozásba) cáfolta ezt.

„Ez a módszertan kísértetiesen hasonlít a mély személyes sértettséggel dolgozó bukott pártelnök, Biró Zsolt és a hozzá köthető csapat tavalyi megtévesztő próbálkozásaihoz” – írják a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei szervezetének vezetői csütörtök késő esti közleményükben, miután beszámoltunk arról, hogy a párt több Maros megyei szervezete is Mezei János elnök menesztését kérte.

Megkerestük Biró Zsoltot, aki szerint ez „már az üldözési mánia kategória”. „Két éve nem én vagyok az elnök. Ha két év után is csak »birózsoltozásra« futja, az igen komoly szegénységi bizonyítvány! Az, hogy Maros megyében – és nem csak – az MPP-tagok nyagy része ma is jó kapcsolatot ápol velem, természetes dolog” – nyilatkozta az MPP korábbi elnöke.

Biró rámutatott arra, hogy a helyhatósági választási kampány idején „tudatosan hátrahúzódtam, egyetlen sajtótájékoztató, nyilatkozat, közlemény nem volt, dolgozzon az új elnökség ahogy tud, kampányoljon legjobb tudása szerint”.

„Ahol pedig a kampányba ártottam magam, azok mind olyan pontok voltak, amit – legalábbis deklaráltan – az EMSZ is felvállalt: Soós Zoltán és Marosvásárhely, illetve Péter Ferenc és Maros megye ügye. Nemzetpolitikai szempontok mentén kampányoltam korábban Vincze Lórántnak is, ezt is kifogásolta annak idején Mezei. Vicces, egyébként, hogy tolvaj kiált tolvajt, hiszen mind erkölcsileg, mind jogilag megbukott az a csapat, amely teljesen törvénytelenül és alapszabályzatellenesen zárta ki soraiból legjobb embereit. Ma ennek a levét issza az MPP, ezért vált hiteltelenné” – fogalmazott a Maszolnak Biró Zsolt.

Az MPP 9 polgármestert, 6 megyei tanácsost és ami a legfájóbb, önmagát veszítette el! Mérleg a számok...

Közzétette: Biró Zsolt – 2020. szeptember 30., szerda

 

A Magyar Polgári Párt egykori elnöke „óriási kudarcnak” tekinti a helyhatósági választások eredményét az Erdélyi Magyar Szövetség (az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt szövetsége) szempontjából, amin „nincs mit szépíteni”. „Sportoló voltam, sosem szabad feladni, de vannak olyan pillanatok, mikor elmegy egy meccs, s akkor már a következőre kell készülni. A következő napok eldöntik, hogy van-e még egyáltalán esély MPP-ben gondolkodni” – vélte Biró Zsolt, kiemelve, hogy az MPP elvesztette polgármestereinek több mint felét (15-ből 6 maradt), és az EMNP-vel kötött frigy sem váltotta be a reményeket, hiszen a négy EMNP-s polgármesterrel együtt is mindössze 10 polgármestert számlálhat az EMSZ.

„A megyei tanácsosi helyek tekintetében mind Hargita, mind Kovászna megyében gyengébb az eredmény, mint négy éve volt külön-külön, ami pedig az MPP-t illeti, elég, ha azt mondom: Hargita megyében 4 megyei mandátumból mindössze 1 maradt. Kevés szó esett eddig a helyi tanácsokban elért mandátumokról, pedig ez egy olyan terület volt, amelyen az EMNP valamiféle legitimizációval rendelkezett. A két párt korábban együtt mintegy 500 tanácsosi mandátummal rendelkezett, most ketten együtt alig érték el a 300-at. A számok tehát világos képet adnak arról, hogy az összeborulást nem díjazták sokan”– sorolta a számokat Biró.

Ennek szerinte egyrészt az az oka, hogy a néppártot főként olyan emberek hozták létre, akik az MPP-ből váltak ki, ami azt is jelenti, hogy sok helyi konfliktust is kapott hozományként a két párt, amikor egyesült. „Világos tehát, hogy nem az ideológiák mentén van valamilyen betemetetlen szakadék, bár azért azokról sem kell megfeledkeznünk. A szavazópolgárok 2008-tól megkapták a választás szabadságát. 2012-től volt egy jobboldali háziversenyünk is, így a választók közvetlenül is lehetőséget kaptak véleménynyilvánításra. Kétségtelen, ezt a versenyt mi, MPP-sek nyertük. 2012-ben 7:2 arányban, 2016-ban elsöprő 15:0-s arányban. A fúziónak tehát az MPP zászlaja alatt kellett volna megvalósulnia. Én mindig ennek voltam a híve” – érvelt Biró Zsolt.

Felvetésünkre, hogy az eredmények tükrében van-e esélye egy olyan összefogásnak az RMDSZ-el, amit négy évvel ezelőtt ő maga elért, úgy véli, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökeinek nyilatkozatai „nem túl reménykeltők, még akkor sem, ha sok esetben a tipikus »kabátlopás« esetével találkozunk”. „Visszaköszönnek azok a szófordultok, amit használtunk 2014-ben, 2016-ban, amikor »nemzeti válogatottat« építettünk. Ugyanakkor a folyamatos támadás, sokszor rágalmazásig fajuló nyilatkozatok elhiteltelenítik a közeledést szorgalmazó nyilatkozatokat. Egy egészséges kritikára szükség van, az ellenzéknek ez a dolga, de a pártérdek soha nem írhatja felül a nemzeti érdeket” – fogalmazott az MPP egykori elnöke, akit kiszorítottak az alakulatból, akárcsak Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert, akinek MPP-s ellenjelöltje alig félezer voksot szerzett a vasárnapi választáson.

(Nyitóképen: Biró Zsolt | Fotó: Hamar Mátyás Ruben)

Kapcsolódók

Kimaradt?