Elakadt a szenátus házbizottságánál a választási törvény újratárgyalása

Akárcsak hétfőn, döntésképtelenség miatt kedden sem ülésezhetett a szenátus házbizottsága, amelynek feladata lett volna napirendre tűzni és a szakbizottságokhoz továbbítani a választási törvényt, amelyen megfontolásra Klaus Iohannis küldött vissza a parlamentnek.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora hiányzott, ezért kvórumhiány miatt nem tudták megtartani az ülést, holott a legnagyobb ellenzéki párt a fő szorgalmazója a törvény hatályba léptetésének.

Arról a jogszabályról van szó, amely a parlament hatáskörébe utalja a választások időpontjának kiírását, és amelyet júliusban fogadott el a törvényhozás, de Klaus Iohannis államfő nem hirdette ki, hanem alkotmányossági kifogást emelt ellene. Az alkotmánybíróság szeptemberben mondta ki, hogy a törvény nem sérti az alaptörvényt, de az indoklást csak október jelentették meg, miközben az idő sürgetett, és a kormány a hatályos régi törvény alapján egy határozattal december 6-ra tűzte ki a parlamenti választásokat.

Iohannis a múlt héten sem hirdette ki az új törvényt, hanem élve a jogával, visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra. Ez része annak a forgatókönyvnek, ami szerint Klaus Iohannis és az átlala „védnökölt” nemzeti liberális (PNL-s) kormány a választások december 6-i megtartását akarja kieszközölni.

Cseke Attila szerint az illetékes szakbizottsági jelentések nélkül nem kerülhet a plénum elé szavazásra a törvény. Ha a szenátus ismét elfogadja (akár változatlan formában is), a végső szót a képviselőháznak kell majd kimondania. Utána is megtámadható alkotmánybíróságon (2 vag 5 napon belül, attól függően, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják vagy sem), de ha ez nem történik meg, vagy ha az alkotmánybíróság nem talál benne kifogsát, elküldik Klaus Iohannisnak, akine tíz napon belöl alá kell írni.

A választások elhalasztásában főleg a PSD érdekelt, abban bízva, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések a PNL népszerűségének gyengüléséhez vezetnek, míg a PNL értelemszerűen „már holnap” megtartaná a választásokat, hogy megfossza a parlamenti többségtől a közvéleménykutatások szerint a még mindig hullámvölgyben lévő szociáldemokratákat. 

(A nyitóképen Cseke Attila RMDSZ-es frakcióvezető | Fotó: RMDSZ)

Kapcsolódók

Kimaradt?