2021-től fokozatosan emelkedik a szociális referenciamutató értéke

2021-től fokozatosan emelkedik a szociális referenciamutató értéke (ISR), amely alapján számolják ki a különböző szociális juttatásokat. Jövőtől a jelenlegi 500 lejes érték 2023-ig fokozatosan eléri az 1200 lejt – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, munkaügyekért felelős szakpolitikusa, azt követően, hogy a parlament alsóháza döntéshozó fórumként szavazta meg a Csép Éva Andrea képviselő által is kidolgozott törvényt.

A Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy a szociális referenciamutató értéke 500 lej, ezt 12 éve nem módosították, így a különböző szociális juttatásokban – mint például a rokkantsági juttatásban, munkanélküliségi támogatásban, szociális segélyben, gyermeknevelési támogatásban, fűtéspótlékban, családtámogatásban, gyereknevelési juttatásban, egyedülálló szülő segítésében – részesülők állami támogatását ennek az értéknek az alapján számolják ki.

„A most elfogadott törvénnyel egy nagyon régi adósságát törleszti az állam a szociális juttatásokban részesülők irányába. Míg az ár-értékarány az elmúlt 12 évben nagyon sokat változott, addig a szociális referenciamutató értéke leragadt egy 2008-ban kormányhatározatban megszabott értéknél. Míg 2008-ban az 500 lejes szociális referenciamutató értéke egyenlő volt a minimálbér értékével, azaz 500 lejjel, 2020-ban a szociális referenciamutató értéke továbbra is 500 lej, azonban a minimálbér 2230 lej. Bár sok még a tennivaló, és sem a kormány, sem a parlament nem találta meg a legjobb megoldást ennek az értéknek az éves kiigazítására, most tettünk egy első lépést, hogy behozzuk a több éves lemaradást” – fogalmazott Csép Éva Andrea munkaügyi szakpolitikus.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?