Sofőriskolák: lanyhult az érdeklődés, de még mindig sokat kell várni a forgalmi vizsgára

A koronavírus-járvány megjelenése sok szempontból átírta az jogosítványok megszerzésének a körülményeit is: a legtöbb megyében hosszabb idő telik el a sikeres KRESZ-teszt, illetve a forgalmi vizsga között. Az autóiskoláknak pedig a tanulóvezetők számának jelentős csökkenésével kell szembenézniük.

Hargita megyében sem más a helyzet, azonban a másfél-két évvel ezelőtti állapotokhoz képest most jóval korábban eljuthatnak a forglalmi vizsgára a sofőrtanoncok – tudtuk meg Adrian Pănescutól. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, hogy éppen ettől a héttől kezdődően változtatták meg a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRCPIV) programját.

Eddig ugyanis a hét három napján lehetett az elméleti vizsgát (KRESZ-tesztet) letenni az intézmény csíkszeredai székhelyén: hétfőn, kedden és csütörtökön, mostantól már szerdán is lehetőség lesz erre. A forgalmi vizsgára is ezeken a napokon, tehát bővített programban lehet beiratkozni.

„Azért bővítettünk a programot, hogy lehetőleg egy időben minél kevesebb személy tartózkodjon az intézményben, tehát főként járványügyi elővigyázatosságból hoztuk meg ezt a döntést. Mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsga alkalmával betartanak minden előírást. Az autóban, a vizsgán kötelező a maszkviselés, minden vizsgázó után kiszellőztetik a járműveket legalább tíz percen át, emiatt azonban sajnos több az időveszteség is” – mutatott rá a prefektusi szóvivő.

Hargita megyében másfél-két évvel ezelőtt még öt-hat hónap is eltelt az elméleti és a gyakorlati sofőrvizsga között, aztán új vizsgáztató rendőrök alkalmazásával javult a helyzet. Megkérdeztük a szóvivőtől, hogy a járvány mennyire rontott ezen. Mint mondta, vannak csúszások, de messze nem annyira rossz most a helyzet, mint annak idején. Jelenleg Csíkszeredában 35-40 napot, Székelyudvarhelyen 40 napot, Gyergyószentmiklóson 45 napot, míg Maroshévízen 60 napot kell a vizsgázóknak várniuk az elméleti vizsga után a gyakorlatira.

Félgőzzel működnek az autósiskolák

Arról is érdeklődtünk, hogyan zajlik az oktatás az autósiskolákban. A csíkszeredai Delfin Sofőriskola igazgatója, Bándi Gábor portálunknak elmondta, hogy amióta megjelent a koronavírus-járvány, jelentősen csökkent a tanulóvezetők száma. Ennek két oka is van: egyrészt a járványhelyzet sokakat elbátortalanított a beiratkozástól, másrészt a megelőző intézkedések miatt az autósiskola sem fogadhat annyi diákot, mint korábban.

„Az eddig nálunk megszokott tanulók számának most csak a negyven százalékát fogadhatjuk, mert a járványügyi előírások nem tesznek többet lehetővé. A tanterembe, ahhoz, hogy tartani tudjuk a megfelelő távolságot, csupán nyolc diák ülhet be egyszerre. Annyi időnk pedig nincs, hogy sokkal több tanórát tartsunk. Nagy hátrány továbbá, hogy a negyven százalékos kihasználtság mellett ugyanannyi alkalmazottat kell fizetnünk, ami megterhelő a cég számára” – részletezte az autóiskola igazgatója.

Hozzátette, hogy a gyakorlati oktatók odafigyelnek a járványügyi előírások betartására. Az autóban az oktatók és a tanoncok is maszkot viselnek, két diák oktatása között pedig kiszellőztetik az autót és fertőtlenítenek.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?