Mit kell tudni a sofőrvizsgákról? A Hargita megyei prefektúra válaszolt

Hargita Megye Tanácsának kérdezz-felelek sorozatában a jogosítványokkal, gépjárművezetői vizsgákkal kapcsolatos 10 kérdésre válaszolt Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektúra szóvivője.

Be lehet iratkozni a veszélyhelyzet idején gépjárművezetői tanfolyamra?

A hétfőtől hatályba lépett veszélyhelyzet ideje alatt a sofőriskolák működtetése nincs külön szabályozva, tevékenységüket el lehet indítani. A tanfolyamokat az egészségügyi szabályoknak megfelelően el lehet kezdeni. Össze lehet állítani a beiratkozásoshoz szükséges iratcsomót, amelyet prefektúrának alárendelt gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatalhoz (DRCPIV) kell benyújtani.

Mikortól lehet időpontot kérni a gépjárművezetői vizsgákra?

A forgalmi vizsgák valószínűleg június 2-ától kezdődhetnek el újra. A következő időszakban nyilvánosságra hozzuk, és a megyében működő sofőriskoláknak is elküldjük a forgalmi vizsgák módszertanára vonatkozó tudnivalókat. Június közepétől várható az elméleti vizsgák (a közlekedési ismeretek tesztelése) újraindulása.

Meddig érvényesek azok a sofőrvizsgához szükséges dokumentumok, amelyeket a szükségállapot kihirdetése előtt állítottak ki?

A június 2-án újrainduló vizsgák előtt, a jelenleg még kidolgozás alatt álló módszertan alapján először azokat a dossziékat dolgozzák fel, amelyek a szükségállapot ideje alatt lejártak. A vizsgaidőpontokat ezek alapján, a dokumentumok érvényességi idejét figyelembe véve tűzik ki Hargita megye négy megyei jogú városában.

A vészhelyzet idején elveszített jogosítvány helyett lehet újat igényelni?

A vészhelyzet ideje alatt a jogosítványokat lehet pótolni, illetve cserélni. Ehhez a prefektusi hivatal honlapján online időpontfoglalásra van szükség.

Külföldi címre is kérhetjük, hogy küldjék el a jogosítványt?

A jogosítványokat postai úton csak az országon belül lehet kézbesíteni, külföldre nem lehetséges.

Ha külföldi tartózkodás során, szabálytalan közlekedés miatt bevonják a jogosítványunkat, kihez fordulhatunk segítségért?

A külföldön bevont jogosítványt csak Romániában lehet visszaigényelni, illetve pótolni, ha időközben a jogosítvány érvényessége lejárt.

Mi a teendő abban az esetben, ha valaki külföldön elveszíti a gépjármű forgalmi engedélyét, vagy lejár a jogosítványa, a forgalmi engedélye, illetve a műszaki vizsgája?

A lejárt műszaki vizsgát az országban bejegyzett gépjárművek esetén kizárólag Romániában lehet megújíttatni.

Mia teendő, ha valaki elveszíti az autó rendszámát?

Elveszített rendszámtábla esetén lehetőség van újat igényelni az előírások betartásával, a megfelelő dokumentációk összeállításával. A rendszámtábla cseréjéhez is online időpontfoglalásra van szükség a prefektúra honlapján.

A jelenlegi helyzetben is lehet autót forgalomra íratni? Ha igen, hol lehet időpontot kérni?

A veszélyhelyzet idején is lehet igényelni a jármű bejegyzését, vagy átíratását. Ez esetben is szükséges az online időpontfoglalás a prefektúra honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?