Megszólalt Szász Jenő, bejelentkezett Bunta Levente – felpörögtek az események Székelyudvarhelyen

 

Eseményekben sűrű nap volt kedd a székelyudvarhelyi közéletben, a város két ex-polgármestere is feltűnt a színen, és úgy tűnik, máris elkönyvelhetjük az idei helyhatósági választás első botrányát.

Kedden három olyan eseményt történt Székelyudvarhelyen, amely megbolygatta a helyi közéletet a szeptemberi helyhatósági választások előtt. Kettőnek Gálfi Árpád polgármester és csapata örül a legkevésbé, a harmadiknak pedig gyaníthatóan az RMDSZ udvarhelyi tanácsosjelölt-csapata.

Szász: „Sereghajtó kisvárossá lettünk”

A keddi események sorát Szász Jenőnek az udvarhelyiekhez intézett nyílt levele nyitotta, amelynek megírására a volt polgármester és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet jelenlegi igazgatóját – mint közli – az újabb polgármesteri mandátumért induló Gálfi Árpád „legújabb rágalmai kényszerítették rá.

„Az elmúlt huszonöt év hozzászoktatott, hogy ellenfeleim – kevés kivétellel – a Szász Jenő hátán való favágással próbáltak politikai tőkét kovácsolni maguknak. Volt, aki a tehetségtelenségéről, volt, aki a hazugságairól, volt, aki a megvalósításainak hiányáról, volt, aki a gonoszságáról, de olyan is volt, aki csak a butaságáról kívánta elterelni a figyelmet. Olyannal viszont, aki – ráadásul egykori barátként – mindezt egyszerre teszi, Gálfi Árpádig még nem találkoztam” írja saját Facebook-oldalán a volt városvezető, aki 12 évig volt Udvarhely polgármestere.

Kedves Barátaim! Kedves Székelyudvarhelyiek! Az ostobaság és a hazugság felismerése és megkülönböztetése a legnehezebb...

Közzétette: Szász Jenő – 2020. augusztus 18., kedd

Ezt követően Szász Jenő egy gyorsmérleget készít a megvalósításairól, amelyek szerinte nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szürke kisváros „székely fővárossá” váljon: színház, néptáncműhely, filharmónia, egyetemi központ, tanítóképző. Nem feledkezik meg a szobrokról sem, amelyek sokasága gyakran volt gúnyos megjegyzések forrása, ennek ellenére kettő szerinte mindenképpen említést érdemel: a visszaállított első világháborús Vasszékely szobor, illetve a Milleniumi Emlékoszlop.

„Hozzászoktam ahhoz is, hogy utódaim – saját eredmények híján – még mindig engem kritizáljanak, miközben még mindig az akkori megvalósításainkból élnek. Azokat használják, azokon élősködnek, azokat zsigerelik, érdekeik szerint átszervezik vagy ellehetetlenítik, csócsálják, teszik-veszik. Az egykori fővárosból mára sereghajtó kisvárossá lettünk” - írja Szász, epésen folytatva: „És mi most (is) a polgármester választási kampányának fő üzenete? Természetesen Szász Jenő!”

Az ex-polgármester felsorolja, hogy mi mindennel segítette Gálfi Árpádot a polgármesterséghez, és hogy közel két évig nem szólalt meg Gálfi hazugságaival kapcsolatosan. „Ő tudja a legjobban, hogy a hulladékgazdálkodó és vízszolgáltató cégekben soha nem volt érdekeltségem. Olyan körülmények között történik ez az egészen visszataszító szászjenőzés, hogy Gálfi Árpád családjának vállalkozása a mai napig – az egykori barátnak kijáró kedvezménnyel – családunk ingatlanjában működik. Tíz éve tartozik nekem egy jelentős összeggel, amit kérésére azért adtam kölcsön neki, hogy megmentsem otthonukat a bankoktól” - írja Szász Jenő.

A volt polgármester a rágalmazások ellenére még csak szóba sem hozta, hogy ideje lenne kiköltözni vagy megadni a kölcsönt, azzal nyugtatgatta magát, hogy tulajdonképpen nem is ő (Gálfi) mondja, csak felolvassa, amit leírnak neki. Zárásként Szász Jenő arra kéri az udvarhelyieket, hogy „az érdemi dolgokra és konkrét megvalósításokra, ne a hamis, alaptalan és nem időszerű vádaskodásokra figyeljenek”.

Hamis látszatot keltett az udvarhelyi POL

„Ismerjük a hatásvadászat és az érzelmekre hatni akarás próbálkozásának erejét!” - ezzel a nyitómondattal tette közzé tanácsoslistáját hétfőn a székelyudvarhelyi POL (Partidul Oamenilor Liberi – Szabad Emberek Pártja). A mondattal a szervezetet ért támadásokat igyekeztek semlegesíteni, ám időközben kiderült, hogy a román-magyar vegyes politikai csoportosulás nemcsak ismeri, de gyakorolja is a hatásvadászatot és az érzelemre hatást.

„A Székelyudvarhelyi Szabad Emberek nevű csoportosulás olyan fényképeket posztolt Facebook-oldalán, amelyen Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester társaságában Kövér László, az Országgyűlés elnöke, illetve Németh Szilárd honvédelmi államtitkár láthatók, azt az érzést keltve, hogy a magyarországi politikusok támogatják Gálfi választási kampányát” – írja keddi cikkében a Székelyhon, amely úgy tudja, hogy a fotók közzététele Kövér László és Németh Szilárd tudta és beleegyezése nélkül történt, és a két politikust felháborította a négy évvel ezelőtt készült fényképek kampánycélú újraközlése, ezáltal a választók megtévesztése.

„A képek megjelentetése sokakban azt a hamis látszatot keltheti, hogy Kövér László és Németh Szilárd hallgatólagosan is asszisztál Gálfi Árpád azon törekvéséhez, hogy a polgármesteri tisztséget újból elnyerje egy román párttal történő szövetségkötés által. Ez a fajta, személyes ambíciókat szolgáló, elvtelen politika már súlyos válságba sodorta a felvidéki magyar közösséget, és Erdélyben is hasonló veszéllyel fenyeget” – írja a Székelyhon magyarországi forrásokat idézve. Az engedély nélkül használt fotókat azóta törölték a közösségi oldalukról.

Bejelentkezett Bunta Levente

A nap meglepetése Bunta Leventétől érkezett, aki 2008 és 2016 között volt Udvarhely polgármestere. „Ma újra elindultam az önkormányzati választásokon. Köszönöm a több mint 500 támogatói aláírást” – közölte közösségi oldalán a volt városvezető. Román nyelven még hozzátette: „Am depus candidatura pt. Consiliul Local”.

Utóbbi mondatát látszólag több hozzászóló nem értette, mert a „polgármesteri harcban” kívántak sok sikert a volt városvezetőnek, dacára annak, hogy Bunta nem a polgármesteri, hanem „csak” egy tanácsosi székért indul harcba. A bejelentésnek azonban így is kellő jelentősége van, különösen az RMDSZ szempontjából, hisz minden Buntára leadott szavazat elvileg a tulipánosok leendő tanácsosainak számát csökkenti. Bunta Levente csütörtökre ígért részleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?