Tanácselnökjelöltet is indít Hargita megyében a Szabad Emberek Pártja

Pénteken mutatta be Csíkszeredában megyei tanácselnök-jelöltjét, valamint székelyudvarhelyi polgármester-jelöltjét a Szabad Emberek Pártja (POL). A Hargita megyei szervezet koordinátora tagadta, hogy a POL „vegyes párt” lenne.

A Hargita Megye Tanács székháza mellett tartott sajtóeseményen jelentette be pénteken Bajkó László, a POL Hargita megyei koordinátora, hogy a Marosvásárhelyen alapított párt színeiben a megye több településén indítanak jelölteket a szeptember 27-i helyhatósági választásokon.

A néhány éve bejegyzett párt a koordinátor szerint alternatívát ajánlanak azoknak, akik azt gondolják, hogy „a parancsmentes politizálástól meg kellene szabadulni és a saját közösségüket megfelelő módon szeretnék szolgálni”. Bajkó László hozzátette, a POL színeiben elnyert négyéves gyergyószentmiklósi önkormányzati mandátuma idején sohasem kellett megfelelnie „felsőbb” pártutasításnak. „Tiszta szívvel, tiszta lélekkel indulunk ezen a választáson, a saját közösségeinkért, parancsmentesen és őszintén” – fogalmazott a politikus.

Függetlenként nincs esély

Rákossy Botond-József a POL színeiben pályázza meg Hargita Megye Tanácsának elnöki székét. Bemutatkozásként elmondta: azért indul a választáson, meg nem tudta tétlenül nézni, hogy Hargita megye szavazópolgárainak olyan emberek közül kell választaniuk, akik „bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt bérletet váltottak a törvényszékekre, táblabíróságokra”. Annak indoklásaként, hogy miért éppen a POL színeiben indult, a jelölt kifejtette, hogy független jelöltként nem sok esélye volna eredményt elérni.

„Az aláírásgyűjtéstől a kampányig rengeteg olyan dolog van, amit egy független jelölt önmagában nem tudna elvégezni. Csapatra, csapatmunkára van szükség. Ehhez kell egy keret. Ezt a keretet a Szabad Emberek Pártjában találtam meg, amely megengedi, hogy az elveimet gyakorlatba próbáljam ültetni” – emelte ki.

A Magyar Polgári Pártból (MPP) az elmúlt évben kizárt politikus tanácselnökként a megye fejlesztési tervét szakemberek bevonásával vizsgálná felül és gondolná végig, milyen beruházásokra van szüksége a térségnek, valamint vizsgálná felül a megye költségvetését. Ezen kívül azt szeretné, hogy a földek visszaszolgáltatása történjen meg teljesen Hargita megyében is.

Nem vegyes párt a POL?

A POL színeiben száll versenybe egy újabb mandátumért a szeptemberi önkormányzati választásokon Gálfi Árpád, Székelyudvarhely jelenlegi polgármestere. A korábban szintén az MPP-ben politizáló elöljáró kifejtette: azért indult a POL színeiben a választásokon, mert az általa létrehozni kívánt Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése nem valósulhatott meg időben, független jelöltként való indulását pedig politikai ellenfele szintén megakadályozták. Gálfi kihangsúlyozta: a POL megfelelő „eszközt és keretet” jelent a jelöléséhez.

A romániai pártok bejegyzésében illetékes bukaresti törvényszék július végén elrendelte a Gálfiék által létrehozott Székelyudvarhelyért Párt bevezetését a romániai pártok jegyzékébe, de a párt bejegyzése még nem vált hatályossá, ezért létrehozói nem indulhatnak e párt színeiben.

Újságírói kérdésre Bajkó László kifejtette: nem tartja a Szabad Emberek Pártját „vegyes” pártnak. „Ez a politikai formáció ki tud válni önmagából. Tehát ha Marosvásárhelyen egy részben román, egy részben magyar politikusok által alkotott frakciójuk azt a marosvásárhelyi  érdeket képviseli, amit ott kell képviselni, abban a konfigurációban, amiben a város él. Gyergyó szempontjából 85-87 százalékos magyarságnál a POL összetétele 100 százalékosan magyar. Azért nem tartom helyesnek ezt a megfogalmazást a médiától, mert ez így nem igaz. Ahogy mondtam: kiválik magából és a helyi emberek párjává tud válni” - fejtette ki a koordinátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?