Az RMDSZ készül a kampányra: „felszántják” Marosvásárhelyt a polgármesteri székért

Bár az elmúlt időszakban a marosvásárhelyi önkormányzati jelöltlista összetételének volt elsősorban nagy visszhangja, az RMDSZ komolyan készül a városvezetői székért folyó kampányra, a Soós Zoltánra leadandó szavazatok maximalizálására. A kampánystábhoz közel álló forrásaink szerint a kolozsvári ügyvezető elnökség „fel fogja szántani Marosvásárhelyt a siker érdekében”.

Ezt Porcsalmi Bálint szövetségi kampányfőnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszolnak is megerősítette. Portálunknak kijelentette: „2020-ban a marosvásárhelyi számít stratégiailag az RMDSZ legfontosabb kampányának”. Hozzátette, hogy Marosvásárhelyen egy magyar kampány lesz, a Soós Zoltán kampánya, és annak rendelnek alá mindent. „A tanácsosjelöltek mindenikének be kell állni a sorba, mindenki Soós Zoltánnak, az RMDSZ által támogatott független jelöltnek fog kampányolni, őt fogja erősíteni, mert csak ő tudja leváltani a jelenlegi rendszert. Csak akkor nyerünk, ha ő nyer, nem akkor, ha teszem azt eggyel vagy kettővel növeljük az önkormányzati képviselőink számát” – fogalmazott Porcsalmi.

A magyar jelölt győzelmére pedig van esély, mert Bernády flekkenvárosát a rózsák majd a piskóták városává züllesztő Dorin Florea jelenlegi polgármesterrel szemben a négy évvel ezelőttinél erősebb a váltáshangulat. Az RMDSZ megrendelésére készített legfrisebb közvélemény-kutatás szerint a kilátástalanság és pesszimizmus jellemzi a marosvásárhelyiek többségét (románokat és magyarokat egyaránt). A Soós Zoltán kampánycsapatából származó információink szerint a felmérés eredményei bizonyítják, hogy a magyar jelölt esélyei jelentősen nőttek a négy évvel ezelőttihez képest – 2016-ban Soós Zoltán 25 537 szavazatot kapott, Dorin Florea 27 262-őt.

Az elmúlt négy évben megkopott a polgármester két évtizedig fényezett nimbusza, csökkent a jó irányt, a fejlődést érzékelők száma, és romlott Dorin Florea megítélése – nemcsak a magyarok körében, hanem saját szavazói is elbizonytalanodtak. Ugyanakkor a számok azt bizonyítják, hogy mostanra a magyar szavazók magabiztosabbakká, motiváltabbakká váltak.

Forrásunk szerint: „most már hisznek abban, hogy leválthatják a jelenlegi korrupt rendszert”. Miután a négyévente sikeresen újrázó Dorin Floreát a magyarok is támogatták, bizalmi indexe az elmúlt időszakban az ő körükben is sokat romlott, ezzel egyenes arányban pedig erősödött Soós Zoltán pozíciója. A magyar közösség ismeri, és szinte egyhangúlag őt támogatja – derül ki a felmérésből.

A románok többsége nem szeretné magyar kézen látni a várost

Nem titok azonban az sem, hogy az idei választásokon még hangsúlyosabb lesz Marosvásárhely frontváros jellege, és akár az is elképzelhető, hogy román részről erőteljesen etnikai lesz a kampány. A nagy román pártok bejelentették már indulóikat: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben Benedek Theodora orvos fog versenybe szállni, a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Sergiu Papuc jelenlegi alpolgármester indul, a Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig Dorin Florea egykori sajtósában, a prefektussá, majd honatyává avanzsált Marius Pașcanban látja a város jövendőbeli polgármesterét.

Bár megosztottnak látszik a román tábor, nem zárható ki az összezárás annak érdekében, hogy a frontváros ne kerüljön ismét magyar kézre. Ebben az esetben egy „magyarfaló” jelölt tudna a legjobban mozgósítani – amihez egyébként egy „nackó harang megkongatásával” nem is kellene túlságosan nagy erőfeszítés. Forrásunk szerint a belső használatra készített felmérésből az is kiderül, hogy a románok 2016-hoz képest igen jelentős aránya tartja fontosnak, hogy a városnak a többségi nemzethez tartozó és ne magyar polgármestere legyen. Számszerűsíteni lehet tehát Marosvásárhelyen azt, hogy a hangulat eltolódik az etnikai kérdés irányába, ami összefüggésben van azzal, hogy a román közösség is érzékeli azt, hogy Dorin Florea és az általa kiépített rendszer uralma megroppant, és szeptemberben új vezetője lesz a városnak.

Utóbbit jelzi egyébként az is, hogy a városvezető indulási szándékait még homály fedi. Az Erdélyi Magyar Televízió Híradójának nyilatkozó polgármester az eddigi jelöltek bírálatába kezdett. Azt mondta, egyikük sem tudott bemutatni eddig semmiféle konkrét projektet, ezért meglátása szerint mindössze pártjaikat és különböző érdekcsoportokat szolgálnak.

„Nagyon komolyon megvizsgálom, illetve megfontolom a döntést, hiszen a város minden nagy projektjét meggátolták, és azok, akik éveken keresztül bojkottálták ezeket, most jönnek, és azt mondják, hogy nekik vannak ezekre megoldásaik. Komoly párbeszédet folytatok a lakosokkal, ahogyan mindig is tettem, és ezt követően döntöm el, hogy mit teszek, mit támogatok, mert a dolgokat nem szabad ennyiben hagyni. Ne gondolja senki, hogy örülök annak, hogy meggátolták az IBM-projektet, a vasútvonal elköltöztetését, a Poklos-patak befedését, az erdei út és a Maros-hidak megépítését” – fogalmazott az ötödik polgármesteri mandátumát töltő Dorin Florea.

Claudiu Maior volt alpolgármester, az elöljáró személyes tanácsadója, akit 2016 és 2019 között az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség eltiltott a köztisztségek betöltésétől, évek óta a polgármesteri szék várományosaként kampányol. Egyértelmű azonban, hogy ő csak akkor méretkezne meg, ha Dorin Florea erről határoz. Az azonban, hogy pártot váltott (politikai pályafutása alatt ötödször) – az európai parlamenti választásokon alig két és fél százalékos eredményt elérő ALDE-ból kiállt, és a Victor Ponta-féle Pro Románia Párt marosvásárhelyi vezetője lett – azt jelzi, hogy felkészült egy esetleges indulásra.

„Azért tettem meg ezt a lépést a Pro Románia felé, mert egy olyan csapatot találtam itt, amellyel szerintem olyan projekteket fogunk kivitelezni, amelyeket mások meg akartak állítani. A pro azt jelenti, hogy pro város, pro infrastruktúra és nem ezek elleni fellépés. Remélem, hogy jó időben született ez a döntés, a marosvásárhelyieknek pedig azt kívánom, hogy azokat válasszák majd meg, akik a legjobban tudják majd képviselni őket. Ami a jelölést illeti, meglátjuk, hogy mit határoz a polgármester úr, és ennek alapján döntünk majd” – nyilatkozta az ETV Híradójának.

A járványhelyzet is befolyásolhatja a választás eredményét

Soós Zoltán esélyei egyébként egyrészt nagyban függnek attól, hogy a járványhelyzet súlyosbodására való hivatkozással bevezetik-e ismét a szükségállapotot, és akkor csúszik a vokscsata, ami egyértelműen rossz lenne a magyar jelöltnek. Másrészről pedig attól, hogy mennyire osztják meg a román pártok a szavazóbázisukat – egy nacionalista jelölt mögé való besorolás nehezítené a magyar jelölt esélyeit.

A siker érdekében akkor már be kellene állnia a magát vegyes pártnak nevező Szabad Emberek Pártjának (POL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) is – előbbi Adrian Mureșant, utóbbi Adrian Nemeth-Ghermant indítja. Magyar részéről nyilvánvalóan nem szerencsés etnikai fronton kampányolni – azaz Soós Zoltán nem azért lesz jó jelölt, mert magyar, hanem azért, mert ő az, aki képes leváltani a jelenlegi rendszert, amelybe a nagy román pártok jelöltjei is be vannak csatornázva, így ők nem váltást hoznának, hanem állandósítanák az elmúlt 20 év urambátyám szellemben zajló városvezetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?