„Fél lábbal” ismét Marosvásárhely alpolgármestere Makkai Gergely

A Maros Megyei Törvényszék alapfokon érvénytelenítette azt a városi tanácsi határozatot, amellyel felfüggesztették hivatalából Makkai Gergelyt, Marosvásárhely volt RMDSZ-es alpolgármesterét.

A döntés indoklását még nem közölték, így nem tudni, hogy a bíróság mire alapozta az elsőfokú ítéletet – így annyi biztos, hogy Makkai Gergely akár vissza is ülhet az alpolgármesteri székbe, amíg a helyi tanács nem nyújt be fellebbezést. Makkai Gergely a Maszolnak azt nyilatkozta, amíg nem közli ki a bíróság az alapfokú döntés indoklását, addig nem kíván nyilatkozni a hogyan továbbról.

A volt alpolgármester leváltását tavaly szeptemberben kezdeményezte a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciója. A legfőbb kifogás ellene az volt, hogy nem a marosvásárhelyi magyarság, hanem Dorin Florea polgármester érdekeit szolgálja. „Senkit nem tudunk támogatni, aki Dorin Floreával paktál, s ily módon városunk és a marosvásárhelyi emberek ellen dolgozik” – közölte tavaly szeptember 26-án a Maros megyei RMDSZ-szervezet.

Makkai Gergelytől egyébként még 2018 októberében vonta meg a bizalmat az RMDSZ Maros megyei szervezete, amely már akkor lemondásra szólította fel az alpolgármestert. Két évvel ezelőtt azt kifogásolták, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal Makkai Gergely alpolgármester jóváhagyásával szervezte meg azt a tájékoztató kampányt, amelynek keretében az elmúlt hetekben a város polgárai levelet kaptak Dorin Florea polgármestertől és az utódjául kiszemelt Claudiu Maior tanácsadótól.

E levélben Florea és Maior az RMDSZ önkormányzati frakcióját okolja a polgármesteri hivatal sikertelenségéért. Az egykori alpolgármestertől azt követően vonta meg az RMDSZ a politikai bizalmat, hogy a politikus annak ellenére elutazott egy dél-koreai egyhetes világbéke-konferenciára, hogy a szövetség korábban felszólította, ne utazzon Dél-Koreába. A közpénzből fizetett, de kirándulásnak tekintett utazás általános felháborodást váltott ki Marosvásárhelyen, az alpolgármester később visszafizette az utazása költségeit, ennek ellenére az RMDSZ-frakció kezdeményezésére 2019. október 31-én menesztették hivatalából. 

Dorin Florea üdvözölte a bíróság döntését. Dorin Florea polgármester Facebook-bejegyzésben fejezte ki örömét a bíróság alapfokú döntésével kapcsolatban. „A szakmailag sokat bizonyító ember becsületét nem tudták lerombolni a politikai semmirekellők játszmái. Ezek az úgynevezett politikai férfiak azért folyamodnak ilyen tettekhez, mert azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek és mert soha nem felelnek tetteikért. Az ilyen esetekben, mint amilyen Makkai úr ügye is, az erkölcsi kártérítést nehezen lehet behajtani” – fogalmazott Marosvásárhely polgármestere. 

Makkai Gergely 2017. június végén lett a város alpolgármestere. Az RMDSZ-frakció annak ellenére kardoskodott a kinevezése mellett, hogy az elbukott polgármesterválasztás után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy a szövetségnek nem lesz alpolgármestere Marosvásárhelyen, mert Dorin Florea egyébként is „bedarálja” és nem a szövetség, hanem a román elöljáró érdekeit fogják képviselni.

Az RMDSZ-en belül is megosztást hozott Makkai személye, a városi szervezet korábbi elnöke, Vass Levente nem támogatta a menesztését és a szervezetből való kizárását. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke tavaly ősszel azt mondta Makkai Gergelyről, aki a helyi RMDSZ-szervezet alapítója, hogy „Marosvásárhely magyar alpolgármestere immár nem az RMDSZ politikusa, hanem Dorin Florea polgármester helyettese”, a szövetségből azonban csak bírósági úton lehet kizárni, az RMDSZ azonban nem akarja „nevettetni magát”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?