Rossz hírt kapott a leváltott marosvásárhelyi alpolgármester a bíróságtól

Elutasította Makkai Gergely fellebbezését a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság, így az októberben leváltott marosvásárhelyi alpolgármester továbbra sem töltheti be ezt a tisztséget - tájékoztat a Népújság. 

A volt RMDSZ-es alpolgármester a megyei törvényszéken kérte a leváltásáról szóló tanácsi határozat megsemmisítését. Emellett kérvényezte, hogy amíg a per tart, függesszék fel a határozatot. Ha ez utóbbi kérését jóváhagyták volna, Makkai Gergely visszatérhetett volna alpolgármesterként mindaddig, míg a perében a bírák döntést hoznak - olvasható a Népújságban. 

A megyei törvényszék közigazgatási bírósága december 2-án nem hagyott helyt Makkai azon keresetének, hogy amíg a per tart, függesszék fel a határozatot. A döntés ellen a volt alpolgármester fellebbezett. A fellebbviteli bíróság viszont megalapozatlanságra hivatkozva elutasította Makkai Gergely kérését. Ez azt jelenti, hogy Makkai Gergely továbbra sem térhet vissza alpolgármesterként a városházára, meg kell várnia, hogyan dönt a bíróság a leváltásáról szóló tanácsi határozatról. Ebben a perben az első tárgyalást január 29-re tűzték ki.

Miért váltották le?

Makkai Gergelynek tavaly októberben kellett megválnia hivatalától, miután az önkormányzati képviselők kétharmada megszavazta az RMDSZ-frakció által benyújtott határozattervezetet. A 21 tagú testületből 17-en támogatták az elöljáró menesztését. A szavazás után az RMDSZ Maros megyei szervezete közleményt adott ki, amelyben úgy értékeltek, hogy a marosvásárhelyi tanácsban kétharmados Florea-ellenes többség született. 

Makkaival kapcsolatban az első kifogások akkor merültek fel, amikor az RMDSZ-frakció döntésével szembemenve részt vett egy dél-koreai tanulmányúton. Ezt az sem enyhítette, hogy az alpolgármester utólag befizette a városkasszába a kirándulás költségeit. Az RMDSZ-en belül is megosztást hozott Makkai személye, a városi szervezet korábbi elnöke, Vass Levente nem támogatta a menesztését és a szervezetből való kizárását. Később azonban Kelemen Hunor szövetségi elnök azt nyilatkozta az RMDSZ listáján megválasztott Makkairól, hogy ő már nem a szövetség, hanem Dorin Florea polgármester érdekeit képviseli. Az ügyről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?