Nem iparkodnak beszámolni munkájukról a Hargita megyei önkormányzati képviselők

FRISSÍTVE - Nem tartják fontosnak a Hargita megyei önkormányzatokban tevékenykedő képviselők, hogy a törvénynek megfelelően legalább évente beszámoljanak tevékenységükről a választóiknak, akiktől hamarosan újra szavazatokat kérnek.

Ha valaki interneten szeretne tájékozódni arról, hogy mit dolgoztak a városi és megyei önkormányzatokban tevékenykedő tanácsosok Hargita megyében, akkor a kapott válasz röviden ez lenne: semmit. Ez így persze nem igaz, a gond ott van, hogy választottaknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy eleget tegyenek a törvény által megszabott kötelezettségeiknek, és évente legalább egyszer beszámoljanak az önkormányzati testületekben, azok szakbizottságaiban végzett tevékenységükről.

Kötelező, de nem büntetik a hiányát

A 2019/57-es sürgősségi rendelet értelmében a városi és megyei önkormányzati testületekben tevékenykedő tanácsosoknak, alpolgármestereknek, illetve a megyei tanács alelnökeinek évente legalább egy alkalommal számot kell adniuk tevékenységükről, azonban Hargita megyében a legtöbb önkormányzati képviselő ezt inkább hanyagolta. És nemcsak idén, hanem az elmúlt négy év mindegyikében. Igaz, a mulasztásért a törvény semmilyen büntetést nem helyez kilátásba.

Ugyanakkor a vagyon- és az érdeknyilatkozatok rendre ott találhatók a polgármesteri hivatalok honlapjain, ami részben érthető: egyrészt a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát illik komolyan venni, másrészt, míg a választóknál ki lehet magyarázni a mulasztást, a korrupcióellenes ügyészség nyomozóinál ez már nem menne olyan könnyen.

A székelyudvarhelyi városháza honlapján hiába keressük a tevékenységi beszámolókat, egyet sem találni, egyetlen évből sem. És bár a hivatal kommunikációja nagyon sokat javult az elmúlt négy év alatt, a honlapfrissítés hiányos, a testület fél évvel ezelőtti tagcseréjének nyoma sincs, amúgy a polgármester is itt még az MPP tagja, és székfoglaló beszédével üdvözli az olvasót.

De hiába nézzük a többi város (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Borszék, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Tusnádfürdő) hivatalos honlapját, sehol nem találni olyan tanácsost vagy alpolgármestert, aki vette volna a fáradságot, hogy közzétegye a munkájáról, szakbizottsági javaslatairól, a felszólalásaikról szóló beszámolót. A testület összetétele, politikai színezete, a vagyonnyilatkozatok, az ülések jegyzőkönyvei, stb. mind böngészhetők, csak a beszámolókat nem találni sehol.

Érdekes módon a kivétel a jóval kisebb, falusi közösségek részéről érkezik, ahol a digitális kommunikációnak jóval csekélyebb a szerepe. Az üdítő kivételt néhány község jelenti, a szúrópróbaszerűen és Google-keresővel végzett kutatás eredményeképpen kiderült, hogy Galócáson a 11 tanácsosból három PSD-s képviselő veszi komolyan a feladatát, Gyergyóholló tanácsosai közül heten írtak tevékenységi beszámolót, de még a megye egyik legkisebb településének, Újszékelynek a honlapján is fellelhető néhány régebbi beszámoló.

Nem iparkodott a megyei önkormányzat sem, Hargita Megye Tanácsának honlapján az egységes beszámolóknál a 2016–17-es évre szóló dokumentum a legfrissebb, az egyénieknél még az előző mandátumból maradt ránk néhány számadás, Borboly Csaba tanácselnök mellett Incze Csongor és Barti Tihamér akkori alelnökök tettek eleget kötelezettségüknek.

Egy négy évvel ezelőtti felmérés szerint a megyei önkormányzat tanácsosainak egyharmada még készített beszámolókat, és ezzel a „teljesítménnyel” Hargita megye önkormányzata 12 másik megyével osztozott a szégyenlistán, azóta a többi megyében jelentősen javult a helyzet, Hargita megyében viszont romlott.

Van, ahol lehet

A legközelebbi pozitív példát a szomszédos Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön találjuk, ahol nemcsak naprakészen állnak rendelkezésünkre az információk, de az archívumban 2008-ig visszamenőleg mindent megtalálunk. A másik pozitív példa a megye névadó településén működő önkormányzat. Bodzafordulón a 2018. évi beszámolók a legfrissebbek, a megye két másik városának, Barótnak és Kézdivásárhelynek a tanácsosai viszont nem tartották fontosnak, hogy beszámolókat tegyenek közzé.

A Kovászna megyei önkormányzatnál Tamás Sándor minden évben részletes ismertetővel jelentkezik, ami azonban a testület tagjairól nem mondható el. Maros megyében találunk jó és rossz példát is, városon és vidéken is egyaránt. Akad, ahol komoly a hozzáállás, akad, ahol kevésbé.

Összegezve, Székelyföldön Hargita megyében a leghanyagabbak a választott képviselők, a másik két megyében vegyes a felhozatal. Való igaz, közülük többen is más, közvetlenebb, interaktívabb és kevésbé hivatalos módot választanak, hogy a szavazóikkal kommunikáljanak, de ez bevett szokás szerte az országban, és ettől még másoknál a tevékenységi beszámolóik ott vannak, a törvény betűi szerint szépen feltöltve egy helyre, a hivatalok honlapjára.

Mert tetszik vagy sem, de ha olyan önkormányzatokat keresünk, amelyek egységesen e téren is a maximálisat próbálják nyújtani azoknak, akiknek szavazatai alapján alakulhattak meg, ahhoz el kell hagyni Székelyföldet. Bármelyik irányba.

Kapcsolódók

Kimaradt?