Pontosították, mely országból érkezők számára rendelnek el karantént

Azokból az országokból érkező személyek esetében, ahol magas a járványügyi kockázat, karantént rendelnek el a román hatóságok a kedden hatályba lépő karanténtörvény szerint. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) pontosította, mit kell érteni ez alatt.

A CNSU 36-os számú határozatának 2. cikkelye szerint azok az országok számítanak járványügyi szempontból kockázatosaknak, ahol az elmúlt 14 napban a százezer lakosonként jelentett esetszám meghaladja a romániai esetszámot ugyanebben a periódusban. 

A dokumentum szerint ez alapján az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) minden hétfőn aktualizált listát tesz közzé honlapján a járvány sújtotta országokról, és az innen érkező személyeknek Romániában karanténba kell vonulniuk. 

Kivételt jelentenek többek között azok a – koronavírus-fertőzés tüneteit nem mutató – személyek, akik járvány sújtotta országokból érkeznek, viszont a Romániába való belépésük előtt 14 napot egy vagy több olyan országban töltöttek, ami nem szerepel az INSP listáján. Nem kell karanténba vonulniuk a 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek és a 9-nél több férőhelyes személyszállító járművek sofőrjeinek sem.

Fel vannak mentve a karantén kötelezettsége alól továbbá az Európai Parlament és nemzetközi intézmények tagjai, a pilóták és a vízi vagy légi járművek legénysége, mozdonyvezetők és a vonatok személyzete, a határon ingázó munkavállalók, a diplomaták, azok, akik egyetemi tanulmányaikat folytatják az országban, vizsgáznak vagy egyetemre iratkoznak. 

Továbbá a területileg illetékes közegészségügyi igazgaztóságok határozata alapján karanténba lehet helyezni az igazoltan fertőzött személyek kontaktjait. Raed Arafat a kormányülés elején rámutatott: a szóban forgó határozat 4. cikkelye kimondja, hogy az igazoltan fertőzött személyek kontaktjait karanténba kell helyezni, és erről, személyre szabott döntéssel a területileg illetékes közegészségügyi igazgaztóság határoz. 

Az 5. cikkely bizonyos kivételeket ír elő: "különleges helyzetekben (például családi események - születés, házasságkötés, elhalálozás - alkalmával, vagy halasztást nem tűrő orvosi beavatkozások/kezelések (pl. onkológiai kezelés, dialízis) miatt, vagy személyi igazolvány kicserélése, külföldi utazás miatt, a megfelelő igazoló dokumentumok alapján a területileg illetékes közegészségügyi igazgatóság elemzés alá vetheti a karantén ideiglenes felfüggesztését a 2. cikkely hatálya (a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból, régiókból érkező személyek -  szerk. megj.) és a 4. cikkely hatálya alá eső személyek esetében". A karantén felfüggesztését előíró határozatban kötelező módon fel kell tüntetni az időszakot, amelyre a felfüggesztés érvényes.

A CNSU 36-os számú határozatát keddi ülésén fogadja el a kormány.

Cikkünk frissül

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?