A restitúciós törvényről tárgyalt amerikai diplomatákkal Markó Attila

Az egyházi javak visszaszolgáltatásáról, illetve az új restitúciós törvény előírásairól tárgyalt Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője Douglas Davidson rendkívüli követtel (az US State Department Holokauszt és egyházi ügyek különmegbízottjával) és Kendra Pace-szel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai tanácsadójával csütörtökön.

A magas rangú amerikai diplomata azért látogatott Romániába, hogy figyelemmel kövesse az új restitúciós törvény életbelépésének körülményeit, megismerje a különböző politikai pártok, civil szervezetek és egyházak véleményét.

Markó Attila a találkozón az RMDSZ álláspontját ismertette: „ a szövetség kezdettől fogva az egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatását szorgalmazta, jelenleg is azért dolgozunk, hogy a visszaadási folyamat lezáruljon, ezért kifogásoltuk, hogy ilyen irányú javaslatainkat az új restitúciós törvény előkészítői nem vették figyelembe” – taglalta a képviselő. Hozzátette, bár elvi síkon az RMDSZ egyetért az új törvénnyel, hisz az a természetbeni visszaadást és a méltányos kártérítést tekinti alapelveként, mégis számos kritikát fogalmazott meg a szervezet, többek között az egyházi javak visszaszolgáltatása terén.

A parlamenti képviselő felhívta a vendégek figyelmét arra is, hogy az RMDSZ benyújtotta saját törvénytervezetét az egyházi javak visszaadásának rendezésről és e folyamat felgyorsításáról. „Azt szeretnénk, hogy ne fordulhassanak elő a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítási kísérletéhez hasonló esetek" - mutatott rá Markó, röviden ismertetve a büntetőper felháborító és minden jogi érvet mellőző alakulását.

Douglas Davidson elmondta, hogy az amerikai adminisztrációban szándékszik az új törvény elemeit ismertetni, de mindehhez szükséges azoknak a gondoknak az ismerete is, amelyekkel a romániai kisebbségi egyházak szembesülnek. "Az a dolgunk, hogy figyeljünk ezekre a gondokra, és a magunk eszközeivel megpróbáljuk hozzásegíteni Önöket a legmegfelelőbb megoldásokhoz" - fejtette ki a diplomata.

A találkozó végén a két fél megállapodott abban, hogy a továbbiakban is rendszeresen tájékoztatják egymást az Egyesült Államok nagykövetségén keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?