Sürgeti az oltástörvény elfogadását a főmikrobiológus

Feltétlenül szükség van az oltástörvény elfogadására – jelentette ki egy pénteki szakkonferencián Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, hozzátéve: a törvény túlságosan is hosszú ideje van a parlamentben anélkül, hogy érdemi döntést hoztak volna.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy 2009-től kezdve Romániában az oltottsági szint 10-15 százalékkal csökkent. Eközben – emlékeztetett – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 95 százalékos beoltottságot tart kielégítőnek, ami gyakorlatilag védelmet nyújtana a megelőzhető fertőző betegségek ellen. Nem mindenütt van törvény, de Dániában például, mindenféle jogszabály nélkül az oltottsági szint 95-98 százalékos.

Rámutatott: Romániában a kanyaró elleni oltás az egyévesek körében 85, az ötévesek körében 65 százalékra esett vissza, aminek következtében egy egyébként megelőzhető betegségből 20 ezer kanyarós eset van, és ezek közül eddig 64 halállal végződött.

A mikrobiológiai társaság elnöke szerint az oltási törvényre már csak azért is szükség van, mivel jelenleg Romániában nem lehet hosszabb ideig vakcinákat tárolni. „A vakcina nem tökéletes, nincs olyan tökéletes védőoltás, amely 100 százalékban immunitást generál, és az oltás beadása ellenére marad a gyerekeknek egy olyan kis százaléka, amely nem immunizált a betegséggel szemben. És akkor, ha az oltottsági arány 95 százalék alá csökken, fertőzésgócok alakulhatnak ki” – magyarázta. Szerinte ezt történt a kanyaró esetében is.

Rafila felhívta a figyelmet az influenza elleni oltás fontosságára, amely a koronavírus-világjárvány miatt még nagyobb jelentőséggel bír, hisz ősszel várhatóan párhuzamosan terjed majd két légúti megbetegedés.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?